Dalende productie laat melkprijzen licht stijgen

Koe in de wei

Na maanden van lage melkprijzen schijnt er licht aan het eind van de tunnel. De prijzen voor zuivelproducten stijgen, grotendeels door een dalende internationale productie. Wel verwachten we dat de stijging de komende periode weer afvlakt. In het kwartaalbericht kijken we vooruit naar het laatste kwartaal van 2016.

Vrij spel om te herstellen

Tijdens de laatste maanden van het jaar wordt de productie traditioneel lager. Bovendien worden Europese boeren de komende tijd gestimuleerd om minder te produceren. Het is op korte termijn niet waarschijnlijk dat deze lagere productie in de EU of VS wordt aangevuld met interventievoorraden. Hierdoor heeft de markt vrij spel om te herstellen.

Situatie niet oneindig

Helaas is de huidige situatie is broos en niet oneindig. Aan de vraagkant verandert weinig door aanhoudende lage olieprijzen, een moeizaam economisch klimaat in Azië en dichte grenzen met Rusland. Dit zal ervoor zorgen dat de stijging over een paar maanden weer wat zal afvlakken. Het blijft voor melkveehouders daarom noodzakelijk de liquiditeit scherp in beeld te houden.

Kwartaalbericht Zuivel

In het nieuwe kwartaalbericht leest u hoe de voorraden en melkprijzen van zuivelproducten zich in Nederland en het buitenland hebben ontwikkeld. De oorzaken komen aan bod, evenals onze verwachtingen voor de korte en lange termijn. Daarnaast staan wij stil bij de liquiditeitspositie van melkveehouders.

Lees het kwartaalbericht

Utrecht, 5-10-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn