Doorgeven familiewaarden cruciaal

Agrico wint Ambassadeursprijs

Familiewaarden zijn een belangrijke factor bij het presteren van een familiebedrijf. Maar het overdragen van die waarden naar de volgende generatie blijkt in de praktijk lastig. Dat zijn conclusies van Erasmus Centre of Family Business (ECFB), in een onderzoek dat zij 15 februari publiceerden samen met BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank.

Familiebedrijven presteren beter

In het rapport staat onder andere dat familiebedrijven gemiddeld 7% beter presteren dan andere bedrijven en dat de rentabiliteit gemiddeld 16% hoger is. Successen waarin familiewaarden een belangrijke rol spelen. Maar die waarden zijn kwetsbaar. Volgens de onderzoekers ligt het risico met name bij de generatiewissel. Als hieraan niet voldoende aandacht wordt besteed, raakt de organisatie die waarden kwijt en verliest het zijn kompas.

“Bedrijven die erin slagen om hun familiewaarden authentiek en consequent uit te dragen, kunnen als geen ander de verbinding leggen met klanten en leveranciers”, legt Mirelle Pennings, Directeur Corporate Clients Nederland bij Rabobank uit. “Vooral bij zakendoen in het buitenland speelt vertrouwen een grote rol. Ook dan hebben familiebedrijven een streepje voor als zij hun familiewaarden benutten.”

Handvatten

Pursey Heugens, Professor Organizational Theory aan de Erasmus Universiteit deed onderzoek bij vijftien toonaangevende familiebedrijven met een jaaromzet tussen de € 20 miljoen en € 2 miljard euro. Met de conclusies uit dit onderzoek is een model ontwikkeld dat laat zien hoe deze bedrijven hun waarden overdragen bij een generatiewissel. Dit model en een aantal handvatten voor het vinden en overdragen van waarden vindt u terug in de volledige publicatie.

Bekijk het onderzoek (PDF)

Utrecht, 16-2-2017

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn