Genomineerden Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018 bekend

Grafische weergave van elementen die te associëren zijn met duurzame innovatie

De genomineerden van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018 zijn bekend! De jury koos in iedere categorie de meest innovatieve ideeën. De genomineerde ondernemers mogen hun ingeving presenteren bij de pitchdag op vrijdag 2 februari. Zit jouw favoriet erbij?

Circulaire economie

De genomineerden in de categorie Circulaire economie:

Baril Coatings Etten-Leur B.V.
De productie van verf op basis van natuurlijke en plantaardige grondstoffen, zonder in te leveren op kwaliteit. Dit maakt verantwoord en duurzaam schilderen mogelijk. 

Demacq Recycling International
Wat gebeurt er met de versleten wieken van windmolens? Dit genomineerde bedrijf scheidt de verschillende materialen en probeert voor elk onderdeel een tweede leven te creëren. 

Dimaen BV
Een veelbelovende manier om het mestprobleem op te lossen, door waardevolle mineralen uit mest en afvalstromen te halen. 

Living Light
Een atmosferische lamp die zijn energie put uit een plant die vlakbij de lamp wordt geplaatst. Hoe beter de plant wordt verzorgd, hoe langer de lamp schijnt.

Oceans of Energy
Een innovatief design voor zonne-energie op zee. Op meren is ‘floating solar’ al zeer populair, alleen de stap naar de heftigere condities op zee is nog nauwelijks onderzocht. 

PeelPioneers
Hoe waardevol kunnen citrusschillen zijn? PeelPioneers ziet mogelijkheden in de foodbranche, cosmetica, schoonmaakmiddelen en papierindustrie.

Polytential BV
Een volledig geautomatiseerde analyse van plastic afval door middel van een hyperspectrale camera. Binnen drie seconden maakt een algoritme de samenstelling van materialen in een afvalstroom inzichtelijk. 

RELIUS Benelux
Oude verf innemen als chemisch afval en die dan voor >50% recyclen en als nieuwe grondstof voor onze muurverven gebruiken. Door een korting te verlenen op afname van de gerecyclede verf op de afvoerkosten.

The Green House
Een volledig circulair en zeer duurzaam paviljoen in Utrecht met horeca- en vergaderfuncties. The Green House is energieneutraal en volledig te hermonteren. 

The Waste Transformers
Gemeenschappen en bedrijven uit binnen- en buitenland kunnen zelf afval ‘upcyclen’ naar nieuwe producten en transformeren naar schone energie. 

Wellsun
Een innovatie zonnewering die een aangename hoeveelheid licht doorlaat, terwijl te fel licht wordt geblokkeerd en omgezet naar zonne-energie. 

WP Trading Alphen aan de Rijn BV
Plantenpotten van gebruikt papier die dankzij een speciale behandeling voor een programmeerbare tijd natsterk zijn. Na de groeifase kunnen de potten de gft-bak in en gecomposteerd worden.

Food & Agri

De genomineerden in de categorie Food & Agri:

H2O Technics B.V. 

Milieuvriendelijke bestrijding en eliminatie van pathogene ziekteverwerkers, bacteriën, algen, biofouling en parasieten in water. Hierbij wekken een geavanceerde resonator en besturingssysteem ultrasone geluidsgolven op. 

ISN Van Meer BV
Een indoor farming systeem dat aardbeienteelt zonder invloed van het klimaat mogelijk maakt. Hierdoor kunnen steden zelfvoorzienend worden in hun productie van vitaminerijke aardbeien. 

Kipster
Een revolutionaire kippenboerderij die het eerste klimaatneutrale ei ter wereld produceert. Alle bijproducten van het productieproces worden zo goed mogelijk verwaard, zonder emissies uit te stoten. 

Nature’s Gold Production B.V.
De verwerking van bitterstoffen uit afgewerkte witlofwortels tot bionische gewasbescherming. De overgebleven pulp kan weer aan boeren verkocht worden. 

Oxipack BV
Een lekdetectiemethode die verpakkingen test of ze luchtdicht verpakt. Na de test blijft de verpakking intact, waardoor er minder producten weggegooid hoeven te worden. 

Polarisk BV
Polarisk ontwikkelt een autonoom robotica-systeem dat is uitgerust met een hyperspectrale camera. Het systeem rijdt langs de landbouwvelden en scant de vruchten, bijvoorbeeld op kwaliteit en aanwezigheid. 

Seaweed Harvest Holland B.V.
Het eerste Nederlandse bedrijf dat start met grootschalige zeewierteelt in open water. Het uitgangsmateriaal waaruit het zeewier groeit, is geproduceerd in het eigen laboratorium. 
Tutti Foodi
Een unieke methode om natuurlijke ingrediënten te drogen met behoud van smaak, nutriënten, geur en kleur. Dankzij de incapsulatietechniek blijven de producten minimaal twee jaar houdbaar. 

Veenhuis Machinies BV
Deze innovatie waardeert organische mest op basis van nutriëntenanalyse. Hierdoor is het mogelijk om de bemesting af te stemmen op de behoeften van de bodem en de plant. 

Wasteless
Een data-driven aanpak van voedselverspilling voor supermarkten met prijsdifferentiaties. Producten in het versvak, waarbij de uiterste verkoopdatum nabij is, worden automatisch afgeprijsd.

Vitale gemeenschappen & Zorg

De genomineerden in de categorie Vitale gemeenschappen & Zorg:

Chocobombes
Chocobombes zijn bonbons gevuld met een gezonde boodschap, speciaal voor de zwangere vrouw. De vullingen van de bonbons bevatten voedingsstoffen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. 

DiagnOSAS B.V.
OSAsence is een screeningsinstrument om slaapapneu te signaleren. De aandoening wordt vastgesteld met een online vragenlijst en nachtelijke zuurstofmeting bij de patiënt thuis. Op deze manier worden minder mensen onnodig doorverwezen naar slaapcentra. 

ORYX Movement Solutions
Een bewegingsanalyse op basis van sensoren en integratie van data en kennis. Met deze gegevens kunnen zorgprofessionals het valrisico van patiënten verlagen en revalidatieprocessen verbeteren.

Pacmed
Pacmed presenteert artsen de verwachte uitkomsten van verschillende behandelopties, op basis van de resultaten van de behandeling van vergelijkbare patiënten. Op basis van die analyse krijgen patiënten de best passende zorg. 

Patiënt+
Samen beslissen over jouw gezondheid. Met Patiënt+ verlenen artsen doelmatige zorg op basis van wensen en verwachtingen van de patiënt. Persoonlijke zorg, met betere resultaten en flinke kostenbesparing. 

Scoozy
De Scoozy scootmobiel heeft slimme sensoren, goede zichtbaarheid in het verkeer en maximaal comfort. Dit maakt de aanschaf van een scootmobiel toegankelijker. 

Somnox
Somnox is een slaaprobot die een goede nachtrust stimuleert. Met de ideale slaapademhaling en begeleidende meditatie zorgt de robot voor ontspanning en rust. 

Super Brains
Deze app helpt mensen met ADHD gewoontes aan te leren en afspraken na te komen. De kans op gedragsverandering groeit dankzij de interactieve coaching om actie te ondernemen. 

Total Innovation B.V.
De Total Cup is een drinkbeker voor mensen met een stoornis in het slikvermogen. De kans op verslikking daalt dankzij de beperkte inhoud en door het ontbreken van een tuit of rietje.

Zorganimaties
Kijksluiter is een bibliotheek van 5.000 animatievideo’s, waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd. Op deze manier moet onjuist medicijngebruik worden teruggebracht. 

Pitchdag en finale event

De genomineerden mogen op vrijdag 2 februari hun idee pitchen voor de vakkundige jury. Vervolgens kiest de jury per categorie drie finalisten die kans blijven maken op de Rabo Duurzame Innovatieprijs. Op 21 maart wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het inspirerende finale event in theater Orpheus in Apeldoorn. Voorafgaand aan de uitreiking geven bevlogen sprekers inspiratiesessies over duurzaam leiderschap. Deze dag is voor alle deelnemers toegankelijk.

Meld je aan voor dit event

Over de Rabo Duurzame Innovatieprijs

Met de Rabo Duurzame Innovatieprijs, voorheen de Herman Wijffels Innovatieprijs, stimuleert Rabobank ondernemers mee te werken aan innovatieve oplossingen die er echt toe doen. De springplank naar succes.

Lees meer over de Rabo Duurzame Innovatieprijs

Utrecht, 16-1-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn