De impact van Brexit: drie mogelijke scenario’s

De impact van Brexit: drie mogelijke scenario’s

Blijft het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie of verlaat het land de EU? Daarover stemmen de Britten op 23 juni. De uitkomst van het bindende referendum is niet zeker. Wel is zeker dat een eventueel vertrek van het VK uit de EU gevolgen zou hebben. Niet alleen voor de Britten zelf, maar ook voor ondernemers die zakendoen met het VK.

Voorbereiden

Wat gebeurt er als de Britten voor een 'Brexit' stemmen? Econoom Carlijn Prins van de Rabobank bespreekt drie mogelijke scenario’s. Ze gaat ook in op de vraag wat ondernemers kunnen doen om zich voor te bereiden.

Bekijk het interview met Carlijn Prins

Risico’s en kansen

  • Als de Britten ervoor kiezen uit te EU te stappen, komt er een overgangsperiode van minstens twee jaar. Daarin blijft het VK lid van de EU.
  • Het VK en de EU zullen in die twee jaar onderhandelen over een handelsverdrag. De verdragen die de EU heeft met Noorwegen, Zwitserland en Canada kunnen daarbij als model dienen.
  • Doet u zaken met het VK? Dan moet u bij een Brexit op termijn mogelijk rekening houden met nieuwe handelsbarrières, douanecontroles en regelgeving.
  • Aan een Brits vertrek uit de EU zijn risico’s verbonden, maar een Brexit biedt Nederlandse ondernemers ook kansen. Nederlandse exporteurs, voornamelijk in de zakelijke en financiële dienstverlening, kunnen een deel van het marktaandeel van hun Britse concurrenten afsnoepen.
  • Bovendien neemt Nederland een goede positie in om buitenlandse investeringen aan te trekken die nu nog naar het VK gaan.

Lees de analyse over de impact van een Brexit op het Nederlandse bedrijfsleven (PDF)

Utrecht, 23-6-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn