Kwartaalbericht Langzaam herstel Europese varkensmarkt

Spelende biggen

Na een teleurstellend vierde kwartaal in het vorige jaar, start 2016 met een herstel van de Nederlandse varkensmarkt. De ontwikkelingen rond de private opslagregelingen bepalen het herstel van de markt.

Richting het tweede kwartaal zal de seizoensmatige stijging van de prijzen dit herstel ondersteunen. Het zal echter onvoldoende zijn voor een positieve marge voor de varkenshouders. Dat komt door de lage prijzen aan het begin van dit jaar, de hoge kostenbelading en het afdoende aanbod op de wereldmarkt.

Weinig ruimte voor groei in Q1

De Rabobank verwacht dat de wereldwijde markt voor varkensvlees in de komende maanden onder druk blijft. Het aanbod is ruim voldoende voor de bescheiden ontwikkeling van de vraag. Daarnaast verwachten we dat het herstel van de Europese varkensmarkt in de komende maanden gematigd zal zijn.

Beslissing private opslagregeling bepalend

De stabilisatie van het aanbod en vooral de private opslagregeling van de Europese Commissie ondersteunden de biggen- en varkensprijzen in de eerste weken van januari. Het schorsen van de regeling per 21 januari zal echter voor prijsdruk zorgen. De beslissing over de private opslagregeling door de Europese Commissie op 2 februari wordt daarmee bepalend voor de ontwikkeling van de Europese varkensmarkt. Bij een positief besluit zal het herstel van de markt langzaam doorzetten, terwijl een negatief besluit het herstel vertraagd.

Seizoensmatige opleving

Richting het tweede kwartaal van 2016 verwacht de Rabobank dat de seizoensmatige opleving voor enige ondersteuning van de prijzen zorgt. Dit herstel zal beperkt zijn en afhankelijk van de ontwikkelingen rond de private opslagregeling. De Rabobank voorspelt dat de voerprijzen zich stabiel zullen ontwikkelen in de eerste helft van 2016.

Verwachting voor Nederland in Q1

Wij verwachten dat het herstel van de biggenprijs langzaam zal doorzetten. Afhankelijk van de ontwikkelingen op de exportmarkten zal in de tweede helft van 2016 ook de vleesprijs zich herstellen. De prijsontwikkeling zal echter gedempt worden door het aanbod van varkensvlees uit opslag.

Door de zeer lage start van de prijzen, de stabiele voerprijzen en de hoge kosten voor onder andere mestafzet, is dit herstel nog niet voldoende voor een positief resultaat.

Lees het Kwartaalbericht Varkens Q1

Utrecht, 2-2-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn