Miljardste iDEAL-betaling volbracht

Miljardste iDEAL-betaling

Afgelopen maand is de miljardste betaling met iDEAL gedaan bij Rabobank-klant New York Pizza. Deze mijlpaal viert de pizzabakker samen met de Nederlandse banken en Betaalvereniging Nederland. In 10 jaar tijd is iDEAL uitgegroeid tot het populairste online betaalmiddel van Nederland, met een marktaandeel van 56 procent. Vrijwel alle Nederlanders kunnen tegenwoordig direct met iDEAL betalen, veilig en vertrouwd via hun eigen bank.

New York Pizza

In 2005 konden de klanten van Rabobank, ABN AMRO en ING voor het eerst bij een banketbakker met iDEAL afrekenen. Het online systeem koppelt de klant direct aan het vertrouwde internetbankieren en mobielbankieren. Het is gebaseerd op een betaalmiddel dat de Rabobank destijds al jaren in gebruik had, Rabo Direct Betalen. En dus is de Rabobank de grondlegger. Na al die jaren zijn de stormachtige groei en het succes van iDEAL nauwelijks gedaald. In 2015 groeide het aantal iDEAL-betalingen met bijna een kwart. Online bestellingen van pizza’s, taarten, maaltijden en voedingsmiddelen namen daarbij harder toe dan bij de meeste andere goederen en diensten, met ruim een derde.

Klaar voor de toekomst

Deze mijlpaal is nog maar het begin van de verdere ontwikkeling van iDEAL. Banken en ondernemers zetten met iDEAL sterk in op de groei van mobiel winkelen en betalen. Bij nagenoeg alle Nederlandse consumentenbanken kun je inmiddels via de mobiele app van de bank met iDEAL afrekenen. Een kwart van alle iDEAL-betalingen wordt reeds vanaf een smartphone of tablet gedaan. “Dat zal de komende tijd alleen maar toenemen, naarmate consumenten vaker shoppen, bestellen en afrekenen met een mobiel apparaat,” verwacht Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland.

Pilot met QR-codes

In april is de eerste succesvolle pilot met iDEAL QR-codes gehouden. Donateurs van de Hartstichting zonder contant geld konden via een speciale QR-code en met de iDEAL-app op hun mobiele telefoon aan de voordeur of op straat een zelfgekozen bedrag schenken. Vanaf juni worden nieuwe pilots gehouden om ervaringen op te doen in andere betaalsituaties. iDEAL QR-codes lenen zich onder meer om gedrukte facturen met iDEAL op een smartphone te betalen, in restaurants af te rekenen en bestellingen bij bezorging aan huis te betalen.

Onmisbaar merk

Vorig jaar werd iDEAL door EURIB (European Institute for Brand management) wederom uitgeroepen tot één van de meest onmisbare merken van Nederland, temidden van andere topmerken als HEMA, Albert Heijn en het NOS Journaal. iDEAL is een onmisbaar merk geworden.

Meer informatie over iDEAL

Utrecht, 10-5-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn