Nieuwe betaalwet PSD2 van kracht in 2018

Hand met laptop en Rabo Scanner

Op 13 januari 2018* gaat er een nieuwe Europese betaalwet gelden: de Payment Services Directive (PSD2). Alle Europese banken zijn vanaf die datum verplicht om bedrijven toegang te verlenen tot de betaalrekeningen van klanten. Klanten bepalen zelf of ze hiervoor toestemming geven.

Innovatie en concurrentie

De nieuwe regelgeving moet voor meer innovatie en concurrentie zorgen op het gebied van betalingen. Door de komst van PSD2 kunnen andere dienstverleners eenvoudiger nieuwe services bieden die het betalen en beheren van uw financiën makkelijker maken. Mits u toestemming heeft gegeven en het bedrijf voldoet aan strikte beveiligingseisen, mogen ook niet-financiële instellingen (bv. Google, Facebook, Apple) data opvragen, of kunt u via deze instellingen betalingen doen. De bank is verplicht de transactiedata aan deze partijen door te geven.

Wat betekent dit voor u?

U kunt vanaf 2018 bedrijven toegang verlenen tot uw betaalrekening(en). U bepaalt zelf of u dit wilt en welke bedrijven u toegang geeft. Verwacht wordt dat u met de nieuwe regelgeving meer keuze krijgt in financiële toepassingen. Daarnaast kunnen bedrijven het gebruiksgemak van financiële diensten verhogen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook via niet-financiële bedrijven betalingen doen, uw rekeninginformatie ophalen en uw saldo checken.

Dit betekent ook dat wij u als Rabobank nog beter kunnen helpen om u inzicht in uw totale financiële situatie te geven, zoals we dat nu al met Extra Inzicht doen. U kunt dan ook toestemming geven om de betaalrekening van een andere bank op te nemen in het rekeningoverzicht van Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App en van daaruit betalingen van uw rekeningen bij andere banken te doen, zonder dat u bij andere banken hoeft in te loggen.

Toegang verlenen

U bepaalt dus straks zelf of u bepaalde bedrijven toegang tot uw betaalrekening wilt geven. Dit doet u via uw Rabo Internetbankieren of Rabo Bankieren App. Wij controleren eerst of het bedrijf uw gegevens mag ophalen en of u daarvoor toestemming heeft gegeven. Indien dat zo is, dan zorgen wij ervoor dat het bedrijf bij de transacties van uw zakelijke rekening komt. U kunt op elk moment de toegang tot uw rekening weer opheffen.

Wat moet u doen als een bedrijf u om toegang vraagt?

Pas op voor phishingmails waarin criminelen dit onderwerp misbruiken voor fraudepogingen. U hoeft bij de Rabobank niets te doen om uw rekening voor PSD2 geschikt te maken.

Kijk voordat u toestemming aan een bedrijf geeft goed of u inderdaad een relatie heeft met dat bedrijf. En waarbij u de vraag om toestemming ook verwacht, bijvoorbeeld omdat u hierover een afspraak heeft gemaakt. Controleer altijd bij een betaling of het bedrag en de omschrijving kloppen.

Nieuwe betaalwet biedt kansen voor bedrijven

Bedrijven kunnen zich ook zelf richten op de kansen die PSD2 biedt. Mits uw onderneming voldoet aan de strenge regelgeving kunt u als bedrijf rekeninginformatie bij banken ophalen en beschikbaar stellen. Of zelfs betalingen regelen namens klanten. U maakt dan gebruik van API’s (Application Programming Interface) die banken ter beschikking stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld rekeninginformatie van klanten opvragen om zeker te weten of u achteraf betalen wilt toestaan.

Meer informatie over PSD2


*Inmiddels is duidelijk dat Nederland deze deadline niet zal halen. De minister van Financiën verwacht dat de aangepaste wetteksten in het voorjaar van 2018 door de Tweede en Eerste Kamer kunnen worden geleid.

Utrecht, 5-10-2017

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn