Nieuwe vorm van fraude: CEO-fraude

Maak niet zomaar geld over

Internetoplichters verzinnen steeds nieuwe manieren om personen en bedrijven te bestelen. Een van de nieuwste vormen is 'CEO-fraude'. De 'boekhouding' ontvangt hierbij van een hoge baas binnen het eigen bedrijf een spoedopdracht voor een betaling. De criminelen gebruiken hiervoor diens naam en een e-mailadres dat heel erg lijkt op zijn e-mailadres.

Wat er gebeurt

De criminelen maken voor deze vorm van fraude gebruik van de druk die achter de opdracht zit. Het gaat om een 'zeer belangrijke spoedbetaling', die echt nu moet gebeuren. Hierdoor ziet de medewerker snel over het hoofd dat het e-mailadres niet klopt. Meestal kent de medewerker de hoge baas niet persoonlijk en raakt snel overtuigd. In de mail staat vaak ook nog uitgelegd hoe de opdracht gecontroleerd kan worden. Maar ook deze gegevens zijn (deels) vals. Zo kan het gebeuren dat uw bedrijf onbedoeld veel geld overmaakt naar een crimineel.

Wat kunt u doen

De mail lijkt echt, is in goed Nederlands en meldt veel gegevens die betrouwbaar lijken. Hierdoor kan de druk ervoor zorgen dat u signalen over het hoofd ziet. Onderstaande tips kunnen hopelijk voorkomen dat uw bedrijf slachtoffer wordt van CEO-fraude.

  • Zorg voor een helder intern beleid voor (spoed)betalingen. 
  • Wees alert bij afwijkende procedures en maak hier melding van. 
  • Controleer verzoeken via de bij de organisatie bekende telefoonnummers en adressen. 
  • Realiseer u dat e-mail niet altijd veilig is en dat dit soort fraude ook kan plaatsvinden via andere kanalen, zoals telefoon en chat.

Utrecht, 22-7-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn