Onderzoek naar onvrede in franchisesector

Medewerker koffie- en theezaak helpt klant

Zijn franchisenemers in het algemeen ontevreden over de samenwerking met hun franchisegever? Naar aanleiding van de verhalen over onenigheid tussen franchisenemers en –gevers, deed de Rabobank onderzoek in haar klantennetwerk. De hamvraag: kent de franchisesector inderdaad structurele problemen, of valt het mee en wordt het door de media uitvergroot? Met het onderzoek wil de Rabobank niet alleen een onderbouwd antwoord geven op deze vraag, maar ook handvatten bieden om de samenwerking te verbeteren.

Onbalans

Volgens verhalen in de media zou er een onevenwichtige machtsverhouding zijn tussen franchisegever en –nemer, met als gevolg een oneerlijke verdeling van kosten en opbrengsten. Franchisenemers zouden onvoldoende profiteren van de omzet uit online verkoopkanalen en de franchisegever zou te weinig doen aan formuleontwikkeling. De Nederlandse Franchise Code (NFC) probeert deze onevenwichtigheid weg te nemen door duidelijke spelregels op te stellen.

Uitkomst van het onderzoek

De resultaten uit het onderzoek zijn opgesplitst in vier factoren:

  • algemene tevredenheid
  • online dienstverlening
  • verschillen tussen food en non-food
  • franchisemodel

Bent u benieuwd of de negatieve verhalen kloppen? De conclusies én aanbevelingen voor (betere) samenwerking kunt u lezen in het artikel op Franchiseplus.nl.

Utrecht, 22-9-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn