Update financiële markten

Mensen in kantoorpand

Catch-22

Financiële markten reageren tegenstrijdig op macro-economische cijfers. Het verhaal van twee weken terug dat inflatie slecht zou zijn voor aandelen, werd vorige week ingeruild voor het verhaal dat inflatie juist goed is voor aandelen. Zo’n paradoxaal standpunt is niet nieuw. Al enige tijd reageren bepaalde marktpartijen negatief op sterk meevallende macro-economische cijfers. De denkfout die wordt gemaakt, is dat zo’n zeer sterk cijfer wel gevolgd moet worden door een tegenvallend cijfer. Statistisch wellicht een prima uitgangspunt, maar deze op voorhand negatieve perceptie laat volop ruimte voor positieve verrassingen.

China calling Indo

Het inzicht van Trump om de VS terug te trekken uit het Trans-Pacific Partnership heeft China meer ruimte in Azië gegeven. Wij hanteren Azië-Pacific als aanduiding voor de regio, maar Trump hanteert tegenwoordig de term Indo-Pacific. Helaas heeft de Amerikaanse president ons nog geen deelgenoot gemaakt van de gedachte hierachter. De invloed van China kan groeien door de terugtrekkende beweging van de VS, onder andere door het One-Belt, One-Road programma (OBOR). India ligt nadrukkelijk op de route.

Un’altra Grande Coalizione

Over twee weken zijn er Italiaanse verkiezingen. De waarschijnlijke uitkomst is, net als in Duitsland, een grote coalitie. Het zijn de eerste algemene verkiezingen in vijf jaar. Het risico op een extreme uitkomst is afgelopen jaar duidelijk afgenomen. De afdronk van de Franse verkiezingen is dat een sterke anti-euro positionering niet aanslaat. Geen enkele Italiaanse partij zet daar hard op in. Tegenover de activistische Vijfsterrenbeweging staat de populistische comeback van Berlusconi. Na de komst van Trump is Berlusconi weer salonfähig geworden, maar zowel Beppe Grillo als Berlusconi kunnen door criminele antecedenten niet verkozen worden.

Lees het volledige Beleggingsnieuws van 19-02-2018

Utrecht, 19-2-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn

Contact

Rabobank