Update financiële markten

Mensen bekijken beleggingsnieuws

Wachten op liquiditeitsimpuls

Drie jaar geleden verhoogde de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, voor het eerst de beleidsrente. Waarschijnlijk gaat de Fed in december voor de negende keer de rente verhogen. Voor volgend jaar geven de leden van de Fed zelf aan dat er vier renteverhogingen aan zitten te komen. Op basis van de Fed funds futures rekent de markt slechts op twee renteverhogingen. Op het moment dat Fed-voorzitter Powell aangeeft dat het tijd is voor een pauze, zorgt dit voor een bescheiden liquiditeitsimpuls.

Onzekerheid drukt koersen

Het jaar 2018 is in veel opzichten het spiegelbeeld van 2017. Waar vorig jaar met vrijwel elke belegging een positief rendement kon worden behaald, staan dit jaar de meeste beleggingen in de min. Die negatieve rendementen zijn bijzonder, omdat ze op een moment komen dat de wereldeconomie groeit en de winsten stijgen. Tegelijkertijd blijft de rente laag door de meevallende inflatie. Maar beleggers voelen zich onzeker. De onzekerheid blijkt ook uit de beleidsonzekerheidsindex (policy uncertainty index), een algoritme dat teksten screent op toekomstig beleid.

Meer onrust op kredietmarkten

De politieke onrust en de weerslag daarvan op de aandelenmarkten, laat ook de credit markten niet onberoerd. Het investment grade universum is flink gegroeid in de afgelopen jaren, want de goede conjunctuur en de lage rente hebben de balansen van veel bedrijven verbeterd, waardoor vroegere high yielders nu investment grade zijn. Aan de andere kant zijn er ook veel grote overnames geweest door investment grade bedrijven, waar de grote toename van de schuldenlast werd getolereerd en de rating nog investment grade kon blijven, met het oog op de verwachte balansverbetering uit toekomstige cashflows.

Lees het volledige Beleggingsnieuws van 19-11-2018

Utrecht, 19-11-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn