Update financiële markten

Mensen bekijken beleggingsnieuws

Slecht beursjaar voor opkomende markten

De MSCI Emerging market index staat bijna 20% onder de top van januari en is daarmee op het niveau van begin 2017 aangekomen. De Chinese A-aandelenindex is dit jaar zelfs met 25% gedaald. Sommige opkomende markten dalen sterker, ook doordat valuta’s uit deze landen onder druk staan. Door de groeivertraging in China, stijgende Amerikaanse rentes en een sterkere dollar in combinatie met verkiezingen in Brazilië en onrust in Turkije mijden beleggers opkomende markten.

Lage inflatieverwachtingen, maar meer inflatie

De rente stijgt dit jaar vooral door een oplopende reële rente. Inflatieverwachtingen stijgen niet en staan nog altijd op een lager niveau dan voor de crisis. Toch dreigt de daadwerkelijke inflatie op te lopen. Het gaat immers eindelijk wat beter met de ontwikkeling van de lonen. Niet alleen in de VS, maar ook in Europa en Japan. De werkloosheid in die landen is recent gedaald naar een nieuw dieptepunt. De capaciteitsgrenzen zijn bereikt en de wereldeconomie groeit boven trend. De inflatie zal waarschijnlijk sterker oplopen in Europa en Japan, maar vooral in de VS bestaat het risico dat die boven de doelstelling van de centrale bank uit komt.

Investeringen kunnen Duitse vooruitzichten verbeteren

De Duitse beurs blijft dit jaar sterk achter bij andere Europese beurzen. De Duitse economie draait nog goed met een enorm overschot op de handelsbalans, maar de vooruitzichten verzwakken. Het bureau van statistiek verlaagde de groei-verwachting voor dit jaar van 2,3% naar 1,8%. De autosector heeft het moeilijk door de strengere emissie-eisen, de beweging naar elektrische en zelfrijdende auto’s, de dreiging van import-tarieven en de rijverboden in enkele steden en bovenal de sjoemelaffaire

Lees het volledige Beleggingsnieuws van 22-10-2018

Utrecht, 22-10-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn

Contact

Rabobank