Update financiële markten

Mensen in kantoorpand

Amerikaanse cyclus vergevorderd

De top in de aandelenmarkt wordt meestal bereikt als alle seinen op groen staan. Na twee forse correcties (2000 en 2008) op de aandelenmarkt eerder deze eeuw is ‘top’ een beladen woord. Maar nu de economische groei piekt en later dit jaar ook de liquiditeit piekt, is het opvallend dat vrijwel niemand rekent op een terugval of een recessie. De volatiliteit stijgt, net als de kredietopslagen, er zijn minder aandelen die de kar trekken en koers-winstverhoudingen dalen. Allemaal indicatoren dat het ook wel eens een keer wat minder kan gaan.

Grote verschillen binnen opkomende markten

Opkomende markten ontwikkelen zich. De mate waarin hangt af van de demografie en de productiviteitsontwikkeling. Het potentieel is groot, maar moet door macro-economische stabiliteit, bescherming van eigendom, goede instituties, open markten en goed onderwijs wel ontsloten worden. Het tempo verschilt. Waar Aziatische landen hard werken om hun groeipotentieel te optimaliseren, zetten landen als Brazilië, Rusland, Turkije en Zuid-Afrika regelmatig een stapje terug.

Japans economisch wonder

Steeds meer economen zien het BBP niet langer als de juiste manier om economische groei en vooruitgang te meten. In de digitale beleveniseconomie vormt het BBP-cijfer geen goede afspiegeling meer. De beste dingen in het leven waren al gratis en nu zijn er ook nog gratis apps. De definitie van het BBP houdt verder geen rekening met de inkomensverdeling en de bevolkingsontwikkeling. Japan is in beide opzichten uniek.

Lees het volledige Beleggingsnieuws van 16-04-2018

Utrecht, 16-4-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn

Contact

Rabobank