De Rabobank en crowdfundingplatformen slaan handen ineen

Crowdfunding

De Rabobank gaat de samenwerking aan met twee crowdfunding-platformen: Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd. De samenwerking stelt de Rabobank in staat ondernemers nog beter te wijzen op de mogelijkheden van crowdfunding.

De kracht van crowdfunding

Steeds vaker maakt een lening van de bank plaats voor een slimme financieringsmix. Die mix bestaat bijvoorbeeld uit een lening, een staatsgarantie en crowdfunding. Door financieringsvormen op deze manier te stapelen hebben ondernemers meer mogelijkheden om aan financiering te komen. Maarten de Jong, algemeen directeur van Oneplanetcrowd: "De kracht van crowdfunding is dat het naast financiering grote marketingwaarde oplevert, doordat de ondernemer een groep betrokken ambassadeurs, de ‘crowd’, aan zich bindt. Dit versterkt de commerciële positie van een bedrijf, wat een belangrijk voordeel is bij het aantrekken van bankfinanciering."

Ondernemers komen aan tafel bij een Rabobankadviseur die alle opties doorneemt. Als het aansluit bij het investeringsplan, dan wordt ook crowdfunding besproken. De ondernemer bepaalt zelf of hij in zee gaat met de crowdfundingpartners. En met welke, want Collin Crowdfunding specialiseert zich in het MKB, terwijl Oneplanetcrowd focus heeft voor duurzame, sociale investeringen. Beide platformen zijn geschikt voor investeringsvraagstukken vanaf € 50.000.

Verder kijken dan de eigen winkel

De nieuwe samenwerking past in de koers die de Rabobank wil varen. De bank richt zich niet langer alleen op standaard bankleningen, maar denkt actief mee met ondernemers over andere passende oplossingen, zoals crowdfunding. "Wij willen de financiële motor zijn voor ondernemend Nederland door ondernemers te helpen met het vinden van financiering voor hun plannen", zegt Eric Saris, directeur Bedrijven bij de Rabobank. "Daarvoor kijken we verder dan alleen onze ‘eigen winkel’ en zoeken we samenwerking met andere financiële partijen."

De Rabobank heeft met de crowdfundingpartners afspraken gemaakt over de kwaliteitseisen. De regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is daarbij het uitgangspunt. Samen met de crowdfundingpartners wordt iedere zes maanden gekeken hoe de samenwerking beter kan.

Lees meer over crowdfunding

Utrecht, 3-5-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn