Stuur nooit uw bankpas op

Stuur uw bankpas niet op

Criminelen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om fraude te plegen. Op dit moment vragen 'bankpasfraudeurs' u om uw bankpas op te sturen. Zij noemen hiervoor als reden dat uw pas niet meer veilig zou zijn.

Let op: dit verhaal is niet waar en is een vorm van oplichting. Mogelijk is uw pincode al eerder afgekeken, of vraagt de crimineel u om deze mee te sturen. Wees hierop alert! Krijgt de crimineel uw pas in handen, dan kan er misbruik worden gemaakt van uw geld en persoonlijke gegevens. 

Bekijk de valse e-mail en het achterliggende scherm (PDF)

Verschillende vormen van oplichting

Criminelen maken hiervoor gebruik van valse e-mails, sms-berichten en brieven. Maar zij kunnen u ook via een virus op uw computer vragen om uw bankpas op te sturen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van valse schermen.

Bekijk voorbeelden van een virus op uw computer (PDF)

Doordat criminelen zich heel snel aanpassen en telkens iets veranderen, kunnen deze voorbeelden afwijken van wat u ziet.

Stuur nooit uw bankpas op

Een crimineel zal altijd weer een nieuwe vorm van oplichting verzinnen waardoor er diverse varianten van valse schermen (en berichten) zijn. Belangrijk is dat u nooit uw bankpas opstuurt. Ook niet als u een nieuwe bankpas krijgt. Uw oude pas kunt u dan in stukken knippen en weggooien. Zorg er altijd voor dat de magneetstrip en de chip kapot zijn.

Lees meer over veilig bankieren

Utrecht, 12-2-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn