Tweederde familiebedrijven overleeft overdracht niet

Vader en dochter bespreken bedrijfsoverdracht

De eerste keer dat een familiebedrijf wordt overgedragen aan een volgende generatie gaat in bijna zeven op de tien gevallen mis. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit in samenwerking met de Rabobank en BDO Acountants & Adviseurs.

Veel verbetering mogelijk

Uit het onderzoek blijkt dat de oprichters vaak te veel macht in handen houden, waardoor de opvolgers niet echt kunnen ondernemen. Daarnaast zijn de opvolgers vaak te voorzichtig om het bedrijf winstgevend te houden. Er is veel verbetering mogelijk door al vroeg plannen te maken, te blijven investeren in innovatie en de besluitvaardigheid op peil te houden.

Besluitvaardigheid belangrijk

Mirelle Pennings, Directeur Grootbedrijf bij de Rabobank vertelt: “Ook tijdens een overdrachtsperiode is het essentieel om belangrijke beslissingen te blijven nemen. We zien soms dat bedrijven in de eerste generatie hard groeien, maar dat bijvoorbeeld de ondersteunende IT-infrastructuur achterop raakt, omdat de beslissing voor een belangrijke investering wordt uitgesteld tot het schijnbaar logische moment van opvolging. Zo erft de nieuwe generatie een bedrijf waar veel aan moet gebeuren. Dat risico kun je met gedegen kennis en samenwerking tussen de generaties vermijden.”

Stappenplan bedrijfsoverdracht

Bij de Rabobank zien wij steeds weer dat de overdracht van een familiebedrijf een langdurig, ingewikkeld en emotioneel proces is. Wij raden u daarom sterk aan op tijd te beginnen over de overdracht na te denken. Ons stappenplan bedrijfsoverdracht kan u daarbij houvast bieden.

Lees het volledige onderzoek (PDF)

Utrecht, 7-4-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn