Varkensupdate april 2018

Varkensupdate april 2018

In de varkensupdate blikt de Rabobank terug op 2017 en kijken we vooruit. We spreken onze verwachtingen uit voor 2018 en gaan in op belangrijke trends en ontwikkelingen binnen de sector.

Opvallende ontwikkelingen
Er zijn een paar ontwikkelingen die in het oog springen: 

  • De totale EU-varkensstapel is in 2017 met 2% gestegen. Welke landen lieten de meeste groei zien? En waar nam de zeugenstapel juist niet toe?
  • Sinds maart is de spanning rondom het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China geleidelijk toegenomen. Welke gevolgen heeft dit voor de sector?
  • De grote onzekerheid op de wereldmarkt kan de komende maanden belangrijke prijsschommelingen veroorzaken. Hoe is deze onzekere situatie tot stand gekomen?
  • Een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (ASF) in Duitsland of Nederland zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor bedrijven en ketenpartijen. Wat is de staat van deze dreiging? 

EU-productie naar recordhoogte 
Na een lichte daling van de varkensvleesproductie in 2017 verwacht de Rabobank dat de EU-productie in 2018 een nieuw recordniveau zal bereiken, van circa 24 miljoen ton. De Europese uitvoer van varkensvlees laat de eerste maanden van het jaar juist een dalende lijn zien. Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China voegt een extra onzekerheid toe aan de EU-exportperspectieven.

Lees de varkensupdate

Utrecht, 20-4-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn