Kipster, PeelPioneers en Somnox winnaars Rabo Duurzame Innovatieprijs

Grafische weergave van elementen die te associëren zijn met duurzame innovatie

Op woensdag 21 maart is in aanwezigheid van ruim 450 gasten de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018 uitgereikt. De winnaars: Kipster, PeelPioneers en Somnox. Zij wonnen elk € 20.000 om hun innovatie verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgen ze een jaar lang intensieve begeleiding vanuit de Rabobank door middel van een business coachingstraject en stelt de Rabobank haar netwerk beschikbaar.

Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen woensdag uit in theater Orpheus in Apeldoorn. Naast de Rabo Duurzame Innovatieprijs krijgen alle 32 genomineerden van de Rabo Duurzame Innovatieprijs toegang tot Rabo Excellerate! Dit programma helpt ondernemers met een duurzame innovatie gedurende een jaar hoe zij met hun bedrijf kunnen excelleren en groei kunnen versnellen. Daarbij wordt, naast de financiële zaken, ook aandacht besteed aan het versterken van hun duurzame missie. Door een directe link naar de praktijk te leggen kunnen de ondernemers gelijk aan de slag in hun onderneming.

Sinds 2002 kent de Rabobank de innovatieprijs jaarlijks toe in diverse categorieën: Food & Agri, Circulaire economie en Vitale gemeenschappen en Zorg. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit.

Kipster, winnaar categorie Food & Agri

Een revolutionaire kippenboerderij met maximale dier- en milieuvriendelijkheid, waar lokaal en circulair ondernemen wordt gecombineerd. Alle bijproducten van het productieproces worden zo goed mogelijk verwaard, zonder emissies uit te stoten. De jury prijst de circulaire én ketenbrede innovatie van Kipster, die een natuurlijke omgeving voor de kip centraal stelt, gebruik maakt van regionale voedselresten en zorgt voor minimale emissies uit de stal. 

Lees meer over Kipster

PeelPioneers, winnaar categorie Circulaire economie

PeelPioneers heeft een bioraffinage-technologie ontwikkeld waarmee citrusschillen verwerkt kunnen worden tot waardevolle grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als ingrediënt in soda-dranken, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Maar ook als vezelrijke pulp voor de papier- of diervoederindustrie. De jury is onder de indruk van het circulaire ondernemerschap van PeelPioneers door een afvalstroom om te zetten in diverse hoogwaardige en bruikbare producten en toepassingen, tegen marktconforme prijzen!

Lees meer over PeelPioneers

Somnox, winnaar categorie Vitale gemeenschappen en Zorg

Somnox is een slaaprobot die een goede nachtrust stimuleert. Met de ideale slaapademhaling en begeleidende meditatie zorgt de robot voor ontspanning en rust. De jury ziet in de oplossing én in het team van Somnox een toonaangevend voorbeeld van duurzaam leiderschap in de zorg: de zachte slaaprobot zal op den duur medicatie vervangen, het aanstellen van een nieuwe CEO door de oprichters geeft blijk van zelfreflectie en daarmee echt ondernemerschap!

Lees meer over Somnox

Benieuwd naar de andere finalisten? Profielen van de negen finalisten zijn te vinden op Rabobank.nl/duurzameinnovatieprijs.

In het najaar van 2018 opent de inschrijving van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019. Houd Rabobank.nl/duurzameinnovatieprijs in de gaten om op de hoogte te blijven. 

Utrecht, 21-3-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn