Markt voor zachtfruit bloeit, maar de lat ligt hoog

Verschillende soorten zacht fruit

De zachtfruitmarkt groeit en bloeit. De consument eet steeds meer zacht fruit (aardbeien, frambozen, bramen en alle soorten bessen). De consumptie van aardbeien stijgt de komende vijf jaar waarschijnlijk met ongeveer 2%. Voor blauwe bessen, frambozen en bramen wordt zelfs een stijging van minimaal 7% per jaar verwacht. Vooral het verbruik van blauwe bessen zal fors toenemen, mede vanwege het gezonde imago bij de consument.

Kansen, maar niet voor iedereen

Dat betekent volop kansen voor alle spelers in de zachtfruitketen. Maar de lat ligt hoog. Voor zachtfruitleveranciers aan grote supermarkten en foodserviceketens blijft het een enorme uitdaging om het gehele jaar een compleet assortiment aan te bieden dat van constante hoge kwaliteit is. Alleen de spelers met voldoende schaalgrootte, efficiency en goede verticale samenwerkingsverbanden zullen hierin slagen. Iedereen in de keten moet daarom de juiste partners selecteren en blijven investeringen in nieuwe rassen, duurzame en efficiënte teeltsystemen en slimme logistiek.

Thema-update: Zachtfruit

In de nieuwe thema-update leest u met welke uitdagingen u te maken krijgt en wat onze verdere verwachtingen zijn voor de keten. Lukt het u uw businessmodel gezond te houden?

Lees de thema-update

Utrecht, 20-4-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn