Anderhalve meter afstand houden heeft impact op veel sectoren en daarmee ook op de exploitatie van vastgoed. Om ervoor te zorgen dat mensen voldoende afstand (blijven) houden zijn aanpassingen nodig en dat raakt de vastgoedexploitatie. Om het effect daarvan beter te begrijpen, geven we onze visie op de betekenis van afstand houden in de vastgoedexploitatie. Waar ontstaan de knelpunten en naar welke oplossingen of alternatieven beweegt de markt? Dat lees je hier.
Impact corona op vastgoed verschilt per deelmarkt
Vastgoed is laatcyclisch. Dat betekent dat economische krimp eerst bedrijven raakt en daarna pas de stenen. Dat is in de coronacrisis niet anders. De overheid helpt ondernemers die hard geraakt zijn door de coronacrisis met bestaande én nieuwe regelingen. Desondanks gaan sommige bedrijven krimpen of andere het niet redden. Niet voor niets wordt een toename in het aantal faillissementen verwacht. Dat raakt ook het vastgoed. Veel beleggers krijgen te maken met een afname van hun directe en indirecte rendement. Echter, de uitwerking van corona verschilt sterk per deelmarkt.
Meer zekerheid bij woningen, zorg en kantoren
In algemene zin geldt dat de huidige crisis beleggingen in winkels, horeca en leisure het hardst raakt. Deze markten zijn het meest afhankelijk van bestedingen van consumenten én bedrijven. Huurwoningen, zorgvastgoed, kantoren en bedrijfsruimten (met name logistiek) bieden voorlopig meer zekerheid. Mensen moeten nu eenmaal ergens wonen en thuiswerken kent vooral op de lange termijn zo zijn beperkingen. Steunmaatregelen, in combinatie met het laatcyclische karakter van vastgoed, maken dat we de leegstand in deze deelmarkten vooralsnog niet heel sterk zien oplopen. Of dat zo blijft hangt af van het verdere verloop van de crisis en de impact daarvan op de toekomstige huisvestingsbehoefte van bedrijven.