Jaarlijkse lichte groei verwacht
De Rabobank verwacht de komende jaren een jaarlijkse lichte groei in de vraag naar AGF, voornamelijk door aantrekkende export. De branche is relatief ongevoelig voor conjunctuur (‘we blijven eten’) en de groei van de consumptie (in volume) in Nederland is nagenoeg gelijk aan de (beperkte) bevolkingsgroei.
Ketenintegratie & samenwerking
In Noordwest-Europa is de food retail het belangrijkste afzetkanaal. Retail wil zo kort mogelijk bij de bron inkopen om zeker te zijn van constante levering en kwaliteit. Dat leidt ertoe dat de ketens verder worden geoptimaliseerd (consolidatie en ketenmigratie/samenwerking). Telersverenigingen bevoorraden de retail vaker rechtstreeks. De huidige groothandel migreert hierdoor naar logistieke dienstverlener of naar inkoper/leverancier van producten uit het buitenland. Groothandels met beperkte toegevoegde waarde lopen het risico uit de keten te worden gestoten. De inkoopmacht van de supermarkten blijft groot, wat leidt tot blijvende prijsdruk.
Consumptie van AGF
In Nederland wint de consumptie van voorgesneden groente en fruit aan populariteit. Dit wordt aangejaagd door de vraag naar meer gemak en meer bewustwording rond gezonde voeding. Groeiende vraag naar bulkgoederen in AGF komt vooral uit het buitenland. Nederland is en blijft een belangrijk logistiek knooppunt voor import en export van bulkgoederen in AGF. Vooral als het gaat om producten uit overzeese gebieden, zoals fruit uit Zuid-Amerika. Daarnaast blijft er perspectief voor bedrijven die zich in de Nederlandse markt op een specifieke productgroep en/of een specifiek afzetkanaal richten en zo toegevoegde waarde leveren. Dat kan ook door bijvoorbeeld producten te rijpen of snijden.