Mannen tekenen plan voor nieuw zorgtechnologie uit

Een toekomstbestendige praktijk door vernieuwing

Denk je erover om jouw zorgaanbod uit te breiden door nieuwe en andere diensten aan te bieden? Door vernieuwingen door te voeren kun je de kwaliteit, doelmatigheid en service van het zorgaanbod verhogen. Door nieuwe activiteiten kun je bijvoorbeeld vaker taken delegeren aan de praktijkondersteuner, of samenwerken met een andere partij. Hierdoor neemt de effectiviteit in de praktijk toe en de werkdruk af. Bovendien sluit de praktijk straks beter aan bij de wensen van patiënten en bij jouw visie. Met omzetgroei als gevolg.

5 redenen om te investeren in zorgvernieuwing

Betere zorg voor uw patiënten.Interessanter werkStructurele bijdrage aan de zorg in NederlandToekomstbestendige praktijkExtra omzetmogelijkheden creëren

Zorgvernieuwing in de praktijk

Zorgvernieuwing is voor iedere zorgprofessional anders. Heb je een huisartspraktijk en veel patiënten met oogklachten, dan kun je zelf oogmeetapparatuur aanschaffen. Je hoeft patiënten dan minder vaak door te verwijzen naar de oogarts. Maar je kunt vernieuwing ook zoeken in samenwerking met andere medische professionals in het ziekenhuis door een gezamenlijk consult aan te bieden. Of in een grotere bereikbaarheid door een ochtend- of avondspreekuur of dankzij virtuele kanalen.

Hoe pak ik dat aan?

Succesvolle zorgvernieuwing begint met een goed idee of een lang gekoesterde wens. Maar daarna is het vooral een kwestie van praten: met medewerkers, collega's en patiënten. Zoek een mogelijke samenwerking op en vorm met anderen een collectief.

Praat ook met andere stakeholders over jouw plannen. Zoals de gemeente, de bank en zorgverzekeraars. Let op wat zij belangrijk vinden en gebruik hun netwerk voor kruisbestuiving. Kijk ook verder dan de directe omgeving, naar andere regio's én naar andere medische professionals.

Tip: Zoek iemand die helpt jouw idee te visualiseren en formuleren. Een helder praatplaatje is heel handig tijdens gesprekken.

Een goede businesscase is het halve werk

Als je een goed beeld hebt van hoe jouw idee er in de praktijk uit gaat zien is het tijd om een businesscase op te stellen. Die helpt je om systematisch te werken. Het document geeft inzicht in de kosten en laat zien wat het plan oplevert in geld, uren en/of klanttevredenheid. Gezondheidswinst en kostenbesparing zijn sleutelwoorden als je op zoek gaat naar financiering.

Lees meer tips voor innovatief ondernemen in de zorg

Bekijk met jouw bank op welke manier je de benodigde investering kunt financieren. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan financial lease. Als je huisarts bent, leg dan de businesscase tenslotte voor aan de zorgverzekeraar om te bekijken of je in aanmerking komt voor bekostiging uit segment 3. Overigens is het ook als je geen huisarts bent zinvol om de plannen met zorgverzekeraars af te stemmen.

Financial lease als financieringsmogelijkheid

Met lease kun je meer dan alleen auto’s financieren. Voor een vast bedrag per maand kun je over de meest uiteenlopende bedrijfsmiddelen beschikken. Denk aan oogmeet- of echoapparatuur of een ECG systeem. Met financial lease word je direct eigenaar. Dit levert mogelijk fiscale voordelen op. Deze vorm van financieren is geschikt voor nieuwe en gebruikte bedrijfsmiddelen. Wij werken voor deze leasevorm samen met DLL.

Bekijk meteen de mogelijkheden van financial lease

Maak een afspraak

Heb je een idee voor een vernieuwing van jouw zorgconcept. Of wil je gewoon eens sparren over de mogelijkheden? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs van de Medicidesk. Zij zijn gespecialiseerd in financiële dienstverlening in de gezondheidszorg en weten wat er bij zorginnovatie komt kijken.

Neem contact op