Twee werknemers in industrie aan het werk

Industrie

De ontwikkelingen in de industrie gaan razendsnel. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en de wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische voorspellingen? En wat zijn de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Trends en ontwikkelingen

Groei in industrie stagneert, ondernemers hebben nog vertrouwen

2018 was een fantastisch jaar voor de industrie: omzetten groeiden, afzetprijzen stegen en investeringen lagen op een ongekend hoog niveau. Voor vrijwel alle deelsectoren was de groei op de thuismarkt groter dan in het buitenland.

De industrie groeide tien kwartalen op rij. Ook in 2019 verwacht de Rabobank groei, al zal deze door de afkoeling van de economie wel stagneren. De verwachting is een groei van 0,3% voor de gehele sector. De onzekerheid is echter groot. De productie heeft gepiekt en de export zal naar verwachting afnemen. Het producentenvertrouwen blijft echter goed en de industrie blijft fors investeren.

De verschillen tussen bedrijven en deelsectoren binnen de industrie zullen groter worden. Dit heeft te maken met de exportpositie en de ontwikkeling van grondstofprijzen en eindmarkten. Duidelijk is dat de transportmiddelenindustrie (automotive) zal krimpen. Tegelijkertijd zijn er ook signalen dat productiebedrijven kunnen profiteren van de mogelijke Brexit en de handelsoorlog tussen Amerika en China.

De belangrijkste redenen voor de stagnerende groei zijn:

De Nederlandse industrie is zeer afhankelijk van export naar Duitsland. De Duitse economie zal naar verwachting krimpen in 2019.Onzekerheden over de gevolgen van Brexit.Wereldwijde handelsspanningen, zoals tussen Amerika en China.Het personeelstekort wordt steeds beter voelbaar in diverse sectoren van de industrie.

Vanwege al deze ontwikkelingen is het niet verassend dat een belangrijke economische indicator, de inkoopmanagersindex (PMI), van de eurozone in juli daalde naar 46,5, waarbij Duitsland in negatieve zin opvalt. Een PMI onder de 50 geeft een dalende economische groei aan. Ook wordt er een afname van producten en activiteiten verwacht. Een PMI boven de 50 duidt op een groeiende economie en vertrouwen. In Nederland blijft de PMI voor de productiesector net boven de 50, maar ook hier is een daling zichtbaar. De index bleef in juli steken op het niveau van juni en wees met 50,7 nog net op verwachte groei, maar dit was wel het laagste punt in zes jaar. De vertrouwensindicator van Eurostat schetst eenzelfde beeld: de Nederlandse industrie koelt af, maar het beeld is vooralsnog minder somber dan in andere Europese landen.

Lees meer in de sectorprognoses 2019

Sectorspecialisten Industrie

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de industrie. Zij houden je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hen in gesprek? Je kunt hen bereiken via onderstaande gegevens.

Kees de Schipper

Kees de Schipper

  • Sectorspecialist
  • Industrie
(06) 82 47 37 89 LinkedIn
Yorick Cramer

Yorick Cramer

  • Sectorspecialist
  • Industrie
(06) 51 11 28 29 LinkedIn