Twee werknemers in industrie aan het werk

Industrie

De ontwikkelingen in de industrie gaan razendsnel. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en de wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische voorspellingen? En wat zijn de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Trends en ontwikkelingen

Industrie blijft groeien, maar minder dan laatste twee jaren

2018 was een fantastisch jaar voor de industrie: omzetten groeiden, afzetprijzen stegen en investeringen lagen op een ongekend hoog niveau. Voor vrijwel alle deelsectoren was de groei op de thuismarkt groter dan in het buitenland. 

In 2019 blijft de industrie groeien maar duidelijk minder hard. De Rabobank verwacht voor 2019 een groei van 1,6%. Bovendien verwachten we dat de verschillen tussen bedrijven en deelsectoren binnen de industrie groter worden.

De industrie groeit al acht kwartalen op rij. Ook in 2019 verwachten we groei, maar minder dan in 2018 en 2017. De belangrijkste redenen voor deze verminderde groei zijn:

  • De Nederlandse industrie is zeer afhankelijk van export naar Duitsland. Het producentenvertrouwen in Duitsland daalt.
  • Onzekerheden over de gevolgen van Brexit en internationale handelsoorlogen.
  • Het personeelstekort wordt steeds beter voelbaar in diverse sectoren van de industrie.

De verschillen in groei tussen sectoren worden groter. We verwachten minder hoge groeicijfers voor de transportmiddelenindustrie en de papier- en grafische industrie. De hightech-industrie zal naar verwachting bovengemiddeld groeien.

 

Lees meer in de sectorprognoses 2019

Sectorspecialist Industrie

Onze sectorspecialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. Hij houdt je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hem in gesprek? Je kunt hem bereiken via onderstaande gegevens.

Kees de Schipper

Kees de Schipper

  • Sectorspecialist
  • Industrie
Yorick Cramer

Yorick Cramer

  • Sectorspecialist
  • Industrie