De toekomst van auto’s in de stad
Terwijl landelijke politici discussiëren over wel of niet 100 kilometer per uur rijden, vindt er lokaal een heel andere discussie plaats. Bijna elke stad in Nederland praat namelijk over het autoluw of zelfs autovrij maken van de binnenstad. Hoewel de meeste discussies nog lopen, wordt wel duidelijk dat veel steden de komende jaren autoluw zullen worden. Denk aan stijgende parkeerkosten, achterblijvende investeringen in laadfaciliteiten, steeds minder parkeerplaatsen en nieuwe woningen zonder recht op een parkeerplek.
Waar gaan de auto’s naartoe? Bestudeer de plannen van verschillende steden en je leest dat de toekomst van de auto aan de rand van de stad en onder de grond ligt. Weg uit het straatbeeld. En veel auto’s bij elkaar zodat de laadfaciliteiten gedeeld kunnen worden. Met fietsen en elektrische scooters wordt zo veel mogelijk bezorgd. Alleen als het niet anders kan, worden emissieloze voertuigen ingezet. Die moeten dan wel betalen voor de toegang tot de stad.
Centrum voor fietsers, voetgangers en OV
Binnensteden worden zo het domein van de fietser en de voetganger. Dit wordt aangevuld door hoogwaardig openbaar vervoer, waar dat kan onder de grond. De (lokale) overheid moet dus wel verder kijken dan een elektrische bus. Toch lijkt in veel aanbestedingen elektrificatie het hoogste doel. Daardoor valt de keuze al snel op goedkopere bussen van Chinese makelij. Geen vreemde keuze, want de Aziaten lopen voor op het gebied van elektrificatie. Naast Tesla zijn de meeste elektrische auto’s ten slotte afkomstig van Aziatische merken.
Maar de kennis om écht hoogwaardig OV te ontwikkelen, is aanwezig in eigen land. Denk hierbij aan een combinatie van verschillende mobiliteiten en technieken die naadloos aansluiten. Met als doel: de reiziger zo efficiënt, milieuvriendelijk en comfortabel mogelijk van A naar B te krijgen. Om dit hoogwaardige OV te ontwikkelen, is zomaar aanbesteden niet genoeg. Hiervoor moet geïnvesteerd worden in samenwerkingsverbanden. Niet alleen openbaar vervoer, maar ook projectontwikkelaars, deelauto’s, micromobiliteit, taxibedrijven, staddistributeurs en leveranciers van voertuigen en laadfaciliteiten. Dit vraagt om kennis, maar vooral om visie en durf van aanbestedende partijen. De Rabobank helpt hierbij graag.