Varkenshouders begonnen het jaar met onzekerheden over het beleid voor bijvoorbeeld stikstof en sanering, maar ook marktverwachtingen voor prijzen. De coronacrisis versterkt deze onzekerheid in een rap tempo. Terwijl de verkoop van vlees via de horeca vrijwel volledig stil ligt, groeit de druk bij de verwerkers van varkensvlees. In deze update lees je meer over de huidige varkensprijzen en hoe het met de varkenssector gaat.
Gevolgen coronacrisis raken ook varkenssector
De beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan, hebben inmiddels al gevolgen op de varkenshouderij. In de hele sector heerst onzekerheid. Dit is vooral te merken aan de prijs voor biggen, zie Figuur 1. Deze is binnen een maand 20% gedaald, terwijl het aantal beschikbare biggen beperkt blijft. De prijs voor karkassen is in dezelfde periode met 7% gedaald, zie Figuur 2. Dat de varkensprijzen nog verder dalen, sluiten we niet uit.
Ondertussen houdt de Nederlandse sector het hoofd boven water dankzij twee kanalen, namelijk export en retail. De export naar China komt weer op gang, na een daling in februari. Ongeveer 80% van het varkensvlees wordt in winkels verkocht. Doordat horeca gesloten zijn en mensen dus vaker zelf koken, gaat de verkoop in winkels dus goed. We zien dat vooral de verkoop van meer bewerkte producten met een langere houdbaarheid zoals worsten toeneemt. Toch blijft het een uitdaging voor producenten van producten die normaal gesproken vooral via horeca verkocht wordt. Denk bijvoorbeeld aan luxe hammen. In de VS zijn de problemen nog groter. De manier van eten is daar door het coronavirus namelijk totaal veranderd. Zo eten Amerikanen normaal gesproken veel buiten de deur, terwijl dat nu juist niet kan. Daardoor zijn een aantal grotere slachterijen noodgedwongen gesloten. Daarnaast blijft veel personeel thuis uit angst voor het coronavirus. Of slachterijen sluiten uit angst voor schadeclaims van personeel. Deze problemen verwachten we niet voor de Nederlandse markt.
Voor zowel export als retail is het spannend wat er de komende maanden in de markt gebeurt. Of er blijvende gevolgen van deze crisis zijn, weten we op dit moment nog niet. Doordat de logistieke wereld door corona nog grotendeels stilstaat, is het lastiger om varkensproducten te verkopen in andere werelddelen. Terwijl dat normaal gesproken juist belangrijke inkomsten zijn voor de sector.