Dit zijn de laatste trends op het gebied van betaalkoppelingen

7 mei 2024 9:00

De koppelingen van bancaire betaaloplossingen met ondernemersplatformen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook Rabobank biedt via Rabo Embedded Services verschillende API’s aan voor betalen. Wat zijn de trends op het gebied van deze zakelijke betaalkoppelingen? Je leest het hier.

Ondernemers in overleg

Bankieren vanuit het boekhoudpakket

In de huidige platformeconomie maken steeds meer ondernemers gebruik van business- of boekhoudplatforms. Dankzij API-koppelingen met Rabobank kunnen platformondernemers daarin ook bancaire producten en diensten integreren. Hun eindgebruiker hoeft daardoor bijvoorbeeld niet meer het boekhoudplatform te verlaten en in te loggen bij de bank om bijvoorbeeld een betaling te doen of accountinformatie op te halen.

Rabobank lanceerde via Rabo Embedded Services al verschillende betaal-API’s. Denk aan een koppeling met betaalplatform Rabo Smart Pay, Rabo Betaalverzoek of Business Instant Pay Out. Alle bestaande betaalkoppelingen vind je hier. Op basis van wensen en geluiden uit de markt en de ontwikkelingen op het gebied van betalingen, verwachten we de komende tijd een verdere uitbreiding op het gebied van betaalkoppelingen. Dit zijn de belangrijkste trends:

Trend 1: Instant en realtime inzicht

Rondom betalen is er in de markt steeds meer behoefte naar realtime en instant inzicht. Rabobank speelt al vol in op deze trend met onze single payment-oplossingen, zoals de API Business Instant Payout. Naast boekhoudpartijen zien we nu ook andere doelgroepen voor wie een koppeling met deze API’s interessant zijn. Zoals een Controller, manager Payments Operations of de manager van een callcenter. Zij kunnen door de koppeling realtime zien of iets betaald is en hoe het ervoor staat met de cashflow.

Trend 2: Push-notificaties met accountinfo

In het verlengde van trend 1 is er vanuit ondernemingen ook een toenemende vraag naar push-accountinformatie. Bijvoorbeeld voor bedrijven met logistieke processen of fast movers die te maken hebben met duurdere producten. Gebruikers kunnen dan zelf instellen dat ze via een push-notificatie die realtime accountinformatie ontvangen op de manier die zij willen. Denk aan een pushbericht bij uitgaande of binnenkomende betalingen boven de 1000 euro, als het geld bij de ontvanger is aangekomen of als een incasso is gelukt. Dat biedt veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld een verhuurafdeling of een creditmanagementteam.

Trend 3: Productcombinaties aanbieden

In plaats van het aanbieden van losse betaal-API’s zien we ook de ontwikkeling dat ondernemers meerdere producten en diensten tegelijkertijd kunnen afnemen – aansluitend op hun behoefte en business. Zo bieden we functionaliteit aan om mkb’ers in een boekhoudplatform een rekening bij Rabobank te laten openen. Je kunt het zien als een soort knop op je afstandsbediening waarmee je als ondernemer net als bij je favoriete streamingsdienst in één keer gebruik kan maken van allerlei features die Rabobank samen met deze rekening aanbiedt. Zoals het sturen van een Rabo Betaalverzoek of het aanmaken van spaarpotjes om de btw apart te zetten. Rabobank zal steeds meer voor ondernemers relevante productcombinaties als koppeling aanbieden. Dat past ook bij de kracht van Rabobank: door de breedte van ons portfolio kunnen we klanten op meerdere manieren bedienen.

Trend 4: Gebruiksvriendelijke widgets

Het aanbieden van een of meerdere financiële diensten en producten wordt voor afnemers steeds makkelijker dankzij de opkomst van webcomponents. Daarmee integreren platformondernemers een webcode waardoor ze een API snel kunnen uitrollen in de look en feel van het eigen bedrijf, terwijl de functionaliteiten aan de achterkant gewoon via Rabobank lopen. Met het opkomen van gebruiksvriendelijke widgets kunnen bedrijven binnen een week live zijn met hun koppelingen. Deze trend benadrukt het belang van technologische flexibiliteit en gebruiksgemak. Afnemers profiteren hierdoor van lage implementatiekosten. Dit past bij de trend dat ondernemers meer controle willen over hun klantreizen en tegelijkertijd met API’s van derde partijen willen werken.


Jouw platform, mét de kracht van Rabo

Benieuwd wat Embedded Services kan toevoegen aan jouw platform?