Een banner voor de Fintech podcast

Podcast ‘Fintech Cappuccino’: zo werkt Rabobank samen met partners

Ken je de podcast ‘Fintech Capuccino’ al? Brian Wachem en Conny Dorrestijn nemen hierin de laatste ontwikkelingen uit de dynamische fintech wereld onder de loep.

Embedded services, embedded banking, embedded payment – de term embedded komt in allerlei hoedanigheden in de podcast voor. Wat is het? Thomas Horn is innovatie strategy lead open banking bij Rabobank en legt uit dat het even fancy is als simpel. Denk aan de betaalreis van Uber. Je stapt gewoon uit en rekent automatisch af via de app en je creditcard. Ook de app van Bizcuit is zo’n handige embedded service; een toolkit voor ondernemers waarop allerlei zakelijke diensten samenkomen. Van documenten, bankrekeningen en betaalopdrachten, tot boekhoudprogramma’s en potentieel eindeloos veel andere opties. Dankzij de samenwerking met Rabobank komt daar nu ‘Factuur Financiering’ bij. De mogelijkheid om een lening af te sluiten op basis van uitstaande facturen. Binnen een minuut geregeld, binnen 24 uur op je rekening.

In de nieuwste aflevering praten Thomas Horn, innovatie strategy lead open banking bij Rabobank, en Gertjan Rösken, CEO van Bizcuit onder andere over de samenwerking tussen Rabobank en partners. Niet in de gelegenheid om te luisteren? Dit zijn de hoogtepunten.

Daad bij woord

De embedded landing propositie van Bizcuit is puur transactioneel, legt Bizcuit-ceo Hessel Kuik uit. Er is dus geen overlap met financiële producten of diensten die klanten al kunnen hebben. Thomas voegt toe dat Rabobank als doel heeft om de financierbaarheid van mkb’s te vergroten. Met Factuur Financiering hebben we een product waar we data mee kunnen ‘leveragen’. Binnen het Bizcuit platform bijvoorbeeld, waarmee we een onfinancierbare mkb’er financierbaar kunnen maken. En toegang tot kapitaal kunnen geven. Daarmee voegen we echt de daad bij het woord.

Mooie match

Van eerste date tot huwelijk – het kostte Rabobank en Bizcuit zo’n negen maanden om deze embedded dienst samen te bedenken en ontwikkelen. Over het proces zijn beide heren enorm positief. Thomas was al geïnspireerd door het businessmodel van Bizcuit, en toen hij met het concept Factuur Financiering aan de slag mocht, belde hij Hessel meteen. Het paste precies in onze strategie, vertelt Hessel, en deze leendienst is natuurlijk heel relevant.

Experimenteren op één

Hoe loods je zo’n project vervolgens door de grote Rabobank? Als je in je doel gelooft en innovatief durft te zijn, krijg je ook de nodige steun. En op innovatie zijn we slim georganiseerd, vertelt Thomas. Het team legt een ambitie vast in een meerjarenplan. Daarbinnen krijg je vervolgens de vrijheid om te experimenteren. Hoe hard hamerde de bank op cijfers en businessplannen? Ook dat viel mee, volgens Hessel. Er waren discussies over targets, maar we stelden vast dat andere doelen in de eerste fase belangrijker waren. Experimenteren, leren en simpelweg zorgen dat het werkt.

Samen sta je sterk

Van een samenwerking tussen een klein bedrijf en een grote bank ziet Thomas vooral de kracht. De bank heeft een geweldig merk, en geniet veel vertrouwen. Een fintech kan snel bouwen en innoveren. Samen kunnen we enorm veel bereiken. Ook qua positionering helpen we elkaar in feite, aldus Hessel. Embedded lending is een Rabobank-service op ons platform, die werkt in de Bizcuit app. Het is onze klant, en als die embedded lending gebruikt wordt het ook een Rabobank-klant. Als ’ie dat niet al is. Dat is het mooie van de propositie – we zijn toegankelijk voor niet-Rabobank-klanten. En dat is precies de essentie van open banking. Zo is de cirkel dus rond.

Toch benieuwd naar de aflevering van ‘Fintech Cappuccino’? Luister het hier terug.

Figuur zit in ampersand

Rabo Embedded Service aanbieden als partner

Als partner van Rabobank kun je onze financiële producten en diensten inzetten op je eigen kanalen. Wij bieden deze via API's aan, zodat je deze rechtstreeks in jouw platform kunt integreren.

    Combineer verschillende Embedded Services op je platform en creëer een 'one-stop-shop' voor je klanten Persoonlijk advies en hulp bij implementatie Denk mee over de ontwikkeling van Rabo Embedded Services
Bekijk alle Embedded Services