Zo word jij het meest innovatieve bedrijf van Nederland

Zó krijg jij het meest innovatieve bedrijf van Nederland

Additive Industries werd in 2017 uitgeroepen tot een van de meest innovatieve bedrijven van het land. Het bedrijf ontwikkelde de MetalFAB1: een volautomatische industriële 3D-metaalprinter. Leer van de tips van oprichter Daan Kersten en word zelf een top-innovatief bedrijf. "Voordat we begonnen, hadden we zelf geen ervaring op het gebied van 3D-printing."

Vernieuwing

Additive Industries ontwikkelde de eerste industriële metaalprinter die geschikt is voor serieproductie. Al bij de oprichting van het bedrijf in 2012 hadden Daan Kersten en zijn compagnon Jonas Wintermans het voornemen om tot de innovatieve top te behoren. "Wanneer je als Nederlands bedrijf in de wereld voorop wilt lopen, moet je het hebben van vernieuwing. Je wint het niet door goedkoop te zijn", vertelt Kersten.

Tip 1: Bepaal een helder doel

“Als de markt niet zit te wachten op jouw idee, ontwikkel je het dus voor jezelf”

"Een duidelijke stip op de horizon helpt om als onderneming te focussen. Onze doelstelling luidde: de metaalprinttechnologie ontwikkelen van prototype tot industriële toepassing. Deze ambitie hebben we bovendien vanaf dag één gedeeld met de markt. Dat zorgt voor herkenbaarheid. Het was voor de buitenwereld meteen helder dat wij een machine met softwareplatform ontwikkelden voor veeleisende markten, zoals de luchtvaartindustrie. Mensen met wie we in gesprek raakten, konden ons daardoor goed plaatsen."

Tip 2: Maak een meerjarenplan

"Wij stippelden een plan uit voor vijf jaar, met heldere stappen en deadlines wanneer we waar wilden staan. Aan deze planning hebben we vervolgens geen enkele concessie gedaan. Als de planning schuift, schuiven de kosten vaak mee en die worden er meestal niet lager op. In 2013 stelden we als doel om in november 2015 onze machine te lanceren. Dat doel hebben we gehaald en dat wekte vertrouwen in de markt."

Tip 3: Zoek vroeg verbinding met klanten

"Veel ondernemers starten een bedrijf vanuit een technologische oplossing, zonder te weten of ze daarmee inspelen op een behoefte. Deze aanpak is helaas zelden succesvol. Als de markt niet zit te wachten op jouw idee, ontwikkel je het dus voor jezelf. Praat daarom goed met mogelijke klanten waar zij naartoe willen met hun eigen dienst of product. Je hebt bestaansrecht als bedrijf als je een oplossing biedt die dáár aan bijdraagt. Wij wisten dat zowel bedrijven in de wereldwijde lucht- en ruimtevaart als automobielindustrie geïnteresseerd waren in 3D-printtechniek voor hun productie. Voordat wij één letter op papier hadden gezet, spraken we uitvoerig met deze bedrijven. Dat gaf ons inzicht in hun behoeftes. Op basis van hun wensen maakten we een plan waarbij we mikten op substantieel betere performance dan de technologie op dat moment aankon."

Tip 4: Verdiep je in technologische ontwikkelingen

"Voordat we begonnen, hadden we zelf geen enkele ervaring met 3D-printing. Toch hebben we ons nooit zorgen gemaakt of we wel een technische oplossing voor ons idee konden vinden. Er is in Nederland namelijk zo ontzettend veel technologische kennis beschikbaar. In ons geval was er in de regio Eindhoven al veel ontwikkeld op relevante deelgebieden voor 3D-printing door bedrijven als ASML en Philips. De technologische markt is flink in ontwikkeling. Het is dus goed om je te verdiepen in wat er speelt en waar je moet zijn."

Tip 5: Denk groot

"Wij stelden direct vrij ambitieuze groeidoelstellingen. Daardoor creëerden we een grotere kans op succes. Met minder investeringen en ambitie loop je het risico om achter de feiten aan te blijven lopen. Het doel in ons huidige vijfjarenplan is om in 2022 tot de top drie van 3D-metaalprintbedrijven te behoren."