Blog dienstverlening, Joris Hoekstra

Joris Hoekstra

De Rabobank zet zich in om jongeren aan het werk te krijgen

Op dinsdag 31 maart tekenden tijdens de WerkDag opnieuw 75 bedrijven het Werkakkoord om jongeren aan het werk te krijgen. In september tekende Annemarie van den Berg namens de Rabobank al eerder het Werkakkoord samen met 25 andere bedrijven. Tijdens de WerkDag presenteerde zij wat de Rabobank  al doet om de jeugdwerkloosheid te bestrijden en wat we nog meer gaan doen. Zo bood zij dinsdag ook de eerste Opstartbaan aan. Dit is een stage voor afgestudeerden die niet aan het werk komen. In een periode van een half jaar doen zij relevante werkervaring op, breiden ze hun netwerk uit en krijgen ze intensieve begeleiding in samenwerking met Stichting De Broekriem. Zo vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt.

Oriëntatie op studie en werk

Annemarie van den Berg is naast directievoorzitter ook moeder van drie kinderen. Kinderen op een leeftijd waarop vragen spelen als: Wat vind ik leuk? Maak ik de juiste keuzes? Kan ik straks wel een baan vinden? De Rabobank helpt jongeren daar dagelijks bij, bijvoorbeeld met stages, gastcolleges, het ontvangen van groepen, soms al op heel jonge leeftijd. Op 112 banken in het land bieden we nu 821 stageplekken, 352 startersplekken en 18 leer- en werkplekken aan. De komende periode gaat de Rabobank zich echter nóg intensiever inzetten om jongeren aan het werk te krijgen. Dit gebeurt aan de hand van drie speerpunten:

  • Jongeren op scholen helpen met oriëntatie op studie en werk:
    We slaan de brug tussen onderwijs en het MKB en brengen scholieren regelmatig in contact met bedrijven.
  • Werkervaring bieden aan MBO, HBO en WO studenten:
    We gaan nóg meer stageplaatsen aanbieden en activiteiten zoals inhousedagen uitbreiden. Een mooi voorbeeld hiervan is Helmond Stagestad, van onze ‘Een aandeel in elkaar’-commercial.
  • Schoolverlaters of afgestudeerde jongeren begeleiden naar een baan of ondernemerschap:
    We bieden afgestudeerde jongeren werkervaring (zoals met een Opstartbaan) of begeleiden ze naar ondernemerschap.

Een aandeel in toekomstige generaties

"Wij werken heel hard aan het toekomstperspectief van jongeren. Voor huidige generaties, maar ook voor toekomstige generaties. Zo hebben we een aandeel in hun leven. En daar ben ik trots op.", aldus Annemarie van den Berg.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 21 mei 2015