Blog dienstverlening, Kishan Ramkisoensing

Kishan Ramkisoensing

ICT-hardware: kopen of huren?

Wellicht staat u binnenkort voor de beslissing of u de investeringen in ICT-hardware (servers en opslag) zelf gaat doen of als dienst gaat afnemen. Het als dienst afnemen heeft voor u als belangrijk voordeel dat er geen grote investering in één keer gedaan hoeft te worden. Een gezonde digitale infrastructuur is hiervoor een absolute randvoorwaarde. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat dit het geval is in Nederland.

Mainport

Afgelopen maand heeft Deloitte onderzoek gedaan naar de digitale infrastructuursector (in opdracht van deze sector en de Rabobank) in Nederland. Hieronder vallen de datacenters en hosters van Nederland die diverse clouddiensten aanbieden. Inmiddels maakt deze sector ongeveer 5% uit van de Nederlandse economie en groeit gemiddeld  tussen de 7 en 9% per jaar. De digitale infrastructuursector vertolkt inmiddels een ‘mainport’-functie, net als de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol. Door deze sector hebben ook grote  internationale ondernemingen zich gevestigd in Nederland. Een mooi voorbeeld is Google die in de Eemshaven een gigadatacenter laat bouwen.

Big data

Het uitbesteden van uw hardware heeft als voordeel dat het doen van data-analyse eenvoudiger wordt door verdere professionalisering van het serverpark. Uit onderzoek onder de CIO (Chief Information Officers) is namelijk gebleken dat meer dan de helft (52%) van de Nederlandse CIO’s stelt dat hun huidige ICT-infrastructuur onvoldoende is ingericht op het analyseren en gebruiken van bedrijfsdata. Het inschakelen van gespecialiseerde ondernemingen helpt u de big-datatrend in toenemende mate vorm te geven en dus competitief te blijven.  Een prettige gedachte in een marktomgeving waarin de concurrentie groot is.

Uiteraard kleven er ook risico’s aan het uitbesteden van hardware. Begin daarom klein (door bijvoorbeeld kleinere bedrijfsapplicaties te laten hosten of specifieke afdelingen van de organisatie) en breid uit bij tevredenheid. Heeft u al ervaringen met het uitbesteden van uw hardware, of wilt u het uitgebreide rapport over de digitale infrastructuur in Nederland ontvangen? Reageer dan op deze blog.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 4 december 2014