Blog dienstverlening, Sjuk Akkerman

Sjuk Akkerman

Hoeveel gaat u in 2015 investeren in ICT?

Wat mij elke keer weer opvalt bij de ondernemingen die ik spreek in de dienstverlening (of het nu gaat om accountants, uitzenders, kinderopvangorganisaties, assurantietussenpersonen of incassobureaus), is dat de bedrijven die veel in ICT investeren voorop lopen en succesvol zijn binnen hun branche.

Maar waarin investeren deze ondernemers dan? Allereerst in een goed Management Informatie Systeem (MIS)! Daardoor hebben ze een goed inzicht in de ontwikkelingen in de omzet en de kosten en kunnen ze tijdig bijsturen. En door de interne organisatie zoveel mogelijk te automatiseren wordt deze ‘lean en mean’ en vallen de kosten lager uit dan gemiddeld in de branche. Daarnaast investeren die ondernemers in online dienstverlening waarmee ze klanten meer service bieden en, heel slim, de klant een deel van het administratieve werk laten doen. 

ICT-voordeel in de praktijk

De rol van ICT zal verder toenemen in de dienstverlening en zorgen voor nieuwe kansen en verdienmodellen. Zoals een verzekeringstussenpersoon die ik laatst sprak die alleen online verzekeringen verkoopt, of het incassobureaus dat een big-datamodel heeft gebouwd met daarin de gegevens van miljoenen Nederlanders, waarmee heel goed ingeschat kan worden hoe groot de kans is dat een persoon uiteindelijk zijn rekening betaalt.

Investeert u al voldoende in ICT? Naar mijn mening is dit essentieel om als dienstverlener voorop te blijven lopen en nieuwe verdienmodellen te creëren. Zoek hiervoor ook de samenwerking met ICT-bedrijven! Zij kunnen u faciliteren in het vinden van de juiste ICT-oplossingen voor uw specifieke onderneming en/of samen met u software ontwikkelen die aansluit op uw wensen.

Wat zijn uw ervaringen met (investeren in) ICT en de samenwerking met ICT-dienstverleners? Ik ben benieuwd!

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 18 december 2014