Blog Food, Hans van Haaren

Hans van Haaren

Fabrieksbrood

Heeft u wel eens deelgenomen aan een consumentenpanel? Met een blinddoek om ruiken, proeven en vervolgens een meedogenloos oordeel vellen? Onlangs waren mijn kinderen het slachtoffer. Tijdens de lunch heb ik met een eenvoudige test de smaakpapillen van deze nieuwe generatie  uitgedaagd om brood te keuren. Het brood van de industriële bakkerij kreeg zonder enige twijfel en met veel overtuiging het etiket ‘ambachtelijk’ opgeplakt. Een compliment van dit kritische publiek voor de bakker die ik gisteren heb ontmoet.

Fabrieksbrood dus! Uitgebalanceerde technologie, een innovatief productieproces en kraakheldere managementrapportages. Per uur 6.000 broden uit de oven, van een constante kwaliteit. Dat zag ik in de industriële bakkerij, die door mijn kinderen als ambachtelijk wordt aangemerkt. Maar ik zag ook bevlogenheid, passie, nauwelijks additieven en een authentiek bakproces.

Verlanglijstje

De supermarkt neemt een steeds grotere hap uit de broodmarkt en deze retailer heeft een bijna oneindig verlanglijstje. Frequentie van leveren, diversiteit in het assortiment, traceerbaarheid, prijs, et cetera. Om voldoende balans in de broodketen te behouden zijn consolidatie en schaalvergroting in het businessmodel van een bakkerij een niet te stoppen trend. Een mooie bijkomstigheid is dat innovatie en R&D professioneel worden aangepakt. Vernieuwing waardoor bijvoorbeeld de geografische markt groter wordt. ‘Frozen bakery’ is hiervan een goed voorbeeld.

Broodwinning

Is dit het einde van de ambachtelijke bakkerij aan het dorpsplein? Wordt het keihard werkende bakkersechtpaar van hun broodwinning beroofd? Elke dag opnieuw staan zij met een grote bevlogenheid voor dag en dauw voor u in de bakkerij. Fantastische producten met prachtige ingrediënten. U proeft de liefde voor het vak. Als ik in mijn glazen bol kijk zie ik het antwoord, maar ik verklap het niet.

Bakt u echt het lekkerste brood? En durft u de uitdaging aan? Ik kom graag met mijn consumentenpanel bij u langs!

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 18 december 2014