Blog Food, Riek van der Harst

Riek van der Harst

Met wie gaat ú in gesprek?

Onlangs was ik bij het slotdebat over de ’voedselvisie voor Nederland’, waar vooral jongeren hun statements gaven. Variërend van biologische visser en varkensboer tot onderzoeker en bewuste consument. Hun oproep tot transitie naar een nieuw voedselsysteem kwam bij alle aanwezigen binnen. Het begint namelijk bij onszelf. Als iedereen individueel de juiste keuzes maakt, leidt dat uiteindelijk van binnenuit tot een nieuwe wereld. Een omslag maak je alleen met elkaar!

Voer voor pessimisten

U denkt misschien: maar wat kan ik dan doen?  Heel simpel: bewust kiezen voor een gevarieerd voedselpakket. Matig met vlees, suiker en zout, eet meer plantaardig, vers en regionaal. Als we dat allemaal doen verandert er echt wat, dat mag duidelijk zijn. Maar … hoor ik de pessimisten denken, dat dóén we niet allemaal. Dat klopt inderdaad, maar het neemt niet weg dat iedereen een keuze kán maken. Je hoeft en kunt niet wachten op ‘de grote systeemwijziging’, die komt namelijk pas als al het kleine al is begonnen. Boeren en tuinders worden door dergelijke initiatieven van consumenten namelijk nog verder gestimuleerd samen te komen tot een duurzame land- en tuinbouw.

"Communiceer juist níét!"

De aanwezige producenten van voedsel gaven aan het lastig te vinden om met burgers en consumenten te communiceren en hen te betrekken. Het beste advies dat ik hoorde was: “Ga juist níét communiceren, maar stel je open, laat consumenten vragen stellen en beantwoord die. Vraag wat ze nog meer willen weten en blijf zo in gesprek.” Zo creëer je begrip en betrokkenheid en leer je ook nog eens de wensen van je eindklant kennen, mooier kan toch niet? Kortom, als de klant het wil, gaat het gewoon gebeuren. Samenwerken en integratie in alle ketens zijn de ‘toverwoorden’ om de juiste producten op de juiste tijd en plaats beschikbaar te hebben. Alleen bij de overheid kan het beleid nog wel wat beter aansluiten op de praktijk.

Laat u als beleidmakers voeden door jongeren en vernieuwers. Zo kunnen wij als BV Nederland op Food en Agri de voorloper en het gidsland voor de wereld blijven. Ja, echt in gesprek gaan met mensen die anders durven en kunnen kijken levert veel op. Met wie gaat u in gesprek?

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 21 mei 2015