Blog gezondheidszorg, Geert van der Heijden

Geert van der Heijden

And the winner is … Wijkbedrijf Bilgaard!

De zorguitgaven kenden van 2012 op 2013 de laagste groei in vijftien jaar. In 2013 is € 94,2 miljard uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. Per inwoner betalen we nu al meer dan € 5.500 per jaar voor onze zorg en als we niet ingrijpen groeit dat bedrag door en wordt de zorg onbetaalbaar. De zorg groeit namelijk harder dan onze economie als geheel. Het primaire zorgsysteem moet daarom drastisch veranderen. De oplossing moeten we onder andere zoeken in duurzame innovaties en ondernemerschap in de zorg.

Herman Wijffels Innovatieprijs

De Rabobank stimuleert met de  Herman Wijffels Innovatieprijs  ondernemers, starters en studenten om van hun duurzame innovatie een succes te maken. Uiteraard met een flinke geldprijs,  maar echt goud waard zijn de publiciteit en de toegang tot financiering, kennis en netwerken.

Als jurylid van deze prijs voor zorg en welzijn heb ik afgelopen jaar een groot aantal innovaties in de zorg gezien. Eind oktober was de prijsuitreiking. Van de vele inzendingen had de jury er drie genomineerd:

  • eNose Company (Zutphen) heeft een elektronische neus ontwikkeld, die via sensoren ‘ruikt’ of de mensen lijden aan tuberculose, keel- of longkanker.
  • Het bedrijf SMAAKgeheimen (Eersel) heeft het ‘Maximaaltje’ ontwikkeld, een klein, zeer voedzaam menu voor mensen met ondervoeding, eetstoornissen of slikproblemen. 
  • Wijkbedrijf Bilgaard (Leeuwarden) is opgericht door vier bedrijven om te investeren in duurzame energie en leefbaarheid in de woonwijk. Het geld dat het woonbedrijf bij het onderhoud bespaart, wordt weer in de wijk  geïnvesteerd.

Prijswinnaar(s)

President-Commissaris van de Rabobank Wout Dekker maakte de prijswinnaar bekend en Wijkbedrijf Bilgaard mocht de eervolle prijs voor Zorg & Welzijn in ontvangst nemen, vernoemd naar Herman Wijffels (tot 1999 voorzitter van de directie van Rabobank Nederland en nu hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit van Utrecht). En als klap op de vuurpijl won het Maximaaltje van SMAAKgeheimen de Publieksprijs!

Bent u geïnteresseerd in de innovaties en/of wilt u meer lezen over de Herman Wijffels Innovatieprijs 2014? Of zelfs méédoen in 2015? Klik hier!

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.


Blog, 20 november 2014