Blog horeca en recreatie, Martijn Rol

Martijn Rol

Karige bedoening

Als Alkmaarder ben ik niet echt verwend met slechts één bioscoop in mijn gemeente. Ik woon er zelf op nog geen 500 meter vandaan, maar heel vaak zal je mij daar niet zien. Kleine zaaltjes, oude inrichting, slechte akoestiek, te hoge prijzen voor de popcorn; je wordt er spontaan droevig van. Echter: heel lang zal mijn filmhart niet hoeven te bloeden!

Splinternieuwe innovatieve megabioscoop

Onlangs is JT Bioscopen, ook de exploitant van de bioscoop in het centrum, in Alkmaar begonnen met de bouw van een megabioscoop. Met maar liefst tien zalen en ruimte voor ruim 1900 bezoekers, wordt het de grootste bioscoop boven het IJ. Vooral de grote zaal (430 zitplaatsen!) moet een trekker worden, onder andere door de aanwezigheid van het geluidssysteem ‘Dolby Atmos’. Mij is verteld dat dit de nieuwste innovatie is op het gebied van bioscoopgeluid, wat zorgt voor een intense geluidsbeleving vanwege de vele speakers. Als het in de film regent word je zelf bijna nat, zo lijkt het. De bioscoop wordt daarbij onderdeel van een groot leisure-complex met poppodium, filmhuis en horeca.

Succes gegarandeerd

Er zijn nauwelijks nog blinde vlekken op de kaart en nieuwe initiatieven zullen écht onderscheidend moeten zijn ten opzichte van het bestaande aanbod. Maar het kan bijna niet anders of deze bioscoop moet een succes worden. Het concept omvat de nieuwste innovaties, zoekt de samenwerking met andere vormen van horeca en recreatie, kent een goede ligging vlak tegen het centrum aan, met weinig tot geen concurrentie en heeft voldoende schaalgrootte om het nodige volume te draaien. Volume is inmiddels essentieel om te overleven in een markt met lage prijzen en hoge investeringskosten.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.