Blog Transport, Gert Wassink

Gert Wassink

Is het toch een kwestie van bullshit management ... ?

Welk verbetertraject staat er bij u op de agenda en hoe bewaakt u de kwaliteit?  De lijst van mogelijke verbeterprojecten is eindeloos; beter ‘forecasten’, Warehouse Management Systeem (WMS) invoeren en/of ketenintegratie ... Plannen zijn er voldoende! Soms is het een wens, soms een keiharde noodzaak. Om die doelen te bereiken zijn velen bezig met kwaliteitsprogramma’s, gebaseerd op verschillende managementfilosofieën.

Het succes van ‘zomerspelers’

Met plezier heb ik het boek ‘Zomerspelers’ van Carol Velthuis gelezen. Zij heeft onderzoek gedaan naar de lessen die wij kunnen leren van langdurig succesvolle bedrijven zoals IKEA, Google, Apple, McDonald’s en meer. Zij noemde deze langdurig succesvolle bedrijven ‘zomerspelers’, als verwijzing naar de natuurlijke seizoenscyclus van elk bedrijf.  De grote vraag is hoe je als bedrijf zo lang mogelijk in de zomer van die cyclus kunt blijven. Een tipje van de sluier: deze bedrijven hebben een langetermijnblik, scherpe klantfocus, management dat dicht bij de werkvloer staat en hechte gemeenschappelijke waarden.

Bullshit management

Heeft u het boek ‘Bullshit management’ al gelezen? De auteur kraakt kritische noten, want voor succes blijkt geen enkele wetenschappelijke blauwdruk te bestaan. En sterker nog: door al die modellen, methoden en termen verliezen steeds meer organisaties hun essentie uit het oog.  Een tweetal  citaten: “In plaats van dat we organiseren waar het om draait, is het dankzij management gaan draaien om hoe we organiseren.”  En: “Er is niks mis met directeuren, teamchefs en meewerkend voormannen en –vrouwen met verstand van zaken. Maar dat zij managers en adviseurs nodig hebben om hun organisatie te runnen, is volstrekte flauwekul.”

Nu de herfst weer aanbreekt, wens ik u veel leesplezier en uiteraard wijsheid in uw afwegingen.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 6 november 2014