Agrarisch bedrijf

Zo vind je een geschikte kandidaat om uw agrarisch bedrijf over te nemen

"Je kunt natuurlijk een bord op je erf zetten met 'te koop' erop", zegt Van Beekhuizen, "maar dat is meestal niet de meest effectieve manier. Een betere optie is om samenwerking te zoeken met een agrariër in de regio en dan te werken aan een geleidelijke overdracht. Zo’n samenwerkingspartner kun je bijvoorbeeld vinden met behulp van de Rabobank. Dankzij onze lokale verankering en onze aanwezigheid in verschillende netwerken, kunnen wij wellicht zo’n partner op het spoor komen. Een andere optie is om een jonge ondernemer te vinden die het bedrijf wil overnemen en die jonge ondernemer vervolgens in het zadel te helpen. Daaraan zit ook een sociaal aspect."

Sociaal aspect van groot belang

"Voor veel ondernemers is dat sociale aspect van groot belang. Een agrarisch bedrijf is meer dan een winkeltje, het is vaak de essentie van het leven, dat zich voor een groot deel rond het bedrijf afspeelt. De accountant, de bank, de leveranciers, de coöperatie: ze vormen allemaal onderdeel van het sociale leven. Wie zijn bedrijf verkoopt, verliest ook dat sociale leven. Doe je het bedrijf over aan een jonge ondernemer en help je deze opvolger in het zadel, dan kun je zelf nog een tijdje bij het bedrijf betrokken blijven. En geleidelijk wennen aan een andere rol."

Boer zoekt Boer

"Een van de manieren om zo’n jonge ondernemer te vinden is via Boer zoekt Boer. Dat is een online-platform waar je als bedrijf zonder opvolger een geschikte kandidaat kunt vinden buiten de familiare kring. Jongeren die graag een agrarisch bedrijf willen overnemen, en dat zijn er genoeg, kunnen via Boer zoekt Boer op zoek naar een geschikt bedrijf. Het platform is ontwikkeld door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, samen met het agrarisch bedrijfsleven en de Rabobank. Boer zoekt Boer biedt een programma, waarbinnen beide partijen voorzien worden van kennis en informatie en waarin beide ondersteuning kunnen krijgen bij de diverse stappen binnen het overnameproces."

Hoe vind je iemand die bij je past?

"Zo kan de overdrager bijvoorbeeld hulp krijgen bij het vinden van een geschikte kandidaat. Gegadigden zijn er genoeg, maar hoe vind je iemand die bij je past? Je moet tenslotte nog een paar jaar samen over het erf kunnen lopen. Dankzij Boer zoekt vrouw zijn er best wat jonge ondernemers die een te romantisch beeld hebben van de agrarische sector. Zo’n opvolger wil je niet. Via gesprekken en een coach helpt Boer zoekt Boer in dat keuzeproces. Maar ook bij praktische zaken als waardebepaling en financiering kun je hulp en ondersteuning krijgen."

Rabo Opvolgersperspectief

"Naast ons partnerschap in Boer zoekt Boer, onze netwerken en onze kennis van het werkgebied kunnen we als Rabobank ook nog heel specifiek hulp bieden aan jonge ondernemers via het Rabo Opvolgers Perspectief. Binnen dat programma begeleiden we jonge ondernemers bij het ontdekken van hun kwaliteiten en het ontwikkelen van toekomstplannen. " "Het proces van geleidelijke bedrijfsoverdracht duurt langer dan een koude verkoop via een bord op je erf, maar het heeft sociale, emotionele en fiscale voordelen. En het vinden van een kandidaat hoeft niet lang te duren, afhankelijk van hoe actief je bent. Soms gaat het net als in het echte leven: dan heb je meteen een klik!"