BKR-registratie bij lening of hypotheek

Een negatieve BKR-registratie kan een probleem zijn als je een huis wilt kopen of een lening wilt afsluiten. We leggen hier uit wanneer je een BKR-registratie krijgt, hoe je te weten komt of je een registratie hebt en wat je mogelijkheden zijn.

Hoe registratie bij het BKR werkt

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) houdt bij wie er leningen en kredieten heeft. Als je een lening of krediet hebt, is je kredietverstrekker volgens de wet verplicht om dit door te geven aan het BKR. Als je met een lening of krediet vermeld staat bij het BKR, heet dit een BKR-registratie.

Als je een lening aanvraagt, zijn kredietverstrekkers (zoals banken) volgens de wet verplicht om te controleren of je vermeld staat bij het BKR. Dit helpt hen om te beoordelen of je de lening kunt betalen.

Geld lenen als je een BKR-registratie hebt

Als je bij ons een lening of hypotheek wilt afsluiten, beoordelen we eerst of je dit kunt betalen. We bekijken hiervoor onder andere:

wat je verdient wat je vaste maandelijkse betalingen zijn (bijvoorbeeld huur of verzekeringen) of je een registratie hebt bij het BKR

We kunnen je aanvraag afwijzen als we verwachten dat je de lening of hypotheek niet kunt betalen. Een BKR-registratie kan een rol spelen bij die beslissing. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

als we aan je negatieve BKR-registratie(s) zien dat je de afgelopen jaren je betalingsverplichting van financiering niet kon voldoen als we aan je positieve BKR-registratie(s) zien dat je al een aantal leningen of kredieten hebt

Het hangt af van je persoonlijke situatie of we je aanvraag afwijzen.

BKR-registratie opvragen

Wil je weten hoe je geregistreerd staat bij het BKR? Vraag dan je gegevens op via de website van het BKR.

BKR-registratie opvragen via BKR.nl

BKR-registratie verwijderen

Heb je je lening of krediet afgelost, of je achterstand volledig terugbetaald? Dan melden wij dit bij het BKR. De kredietgegevens blijven dan nog vijf jaar in het systeem staan. Wel staat er dan een einddatum of een herstelcode bij je registratie. Een nieuwe kredietverstrekker kan zo zien dat de lening al is beëindigd of dat je de achterstand hebt betaald.

Ben je het niet eens met een positieve of negatieve registratie voor een lening bij de Rabobank? Dien dan een verzoek in bij de Rabobank om hier naar te kijken.

Verzoek over mijn BKR-registratie indienen

Veelgestelde vragen

Kan ik geld lenen zonder dat ik een BKR-registratie krijg?

Alle aanbieders van kredieten (zoals banken) zijn volgens de wet verplicht om nieuwe leningen en kredieten te melden bij het BKR. Er zijn vijf uitzonderingen:

 1. Een krediet of lening van minder dan € 250 voor particulieren.
  Voor zakelijke kredieten is de grens € 1.000.

  Bijvoorbeeld als je een persoonlijke lening van € 250 hebt afgesloten. Of als je maximaal € 250 mag rood staan op je betaalrekening. Of je hebt een krediet op je zakelijke rekening van € 750 en je bent als natuurlijk persoon aansprakelijk. Let op: het gaat er dan om hoeveel je mag rood staan of opnemen. Het gaat er niet om hoeveel je rood staat of hebt opgenomen.
 2. Een lening voor minder dan een maand
  Zoals bij een creditcard waarbij je aan het eind van elk maand het bedrag dat je hebt opgenomen helemaal aflost.
 3. Een studieschuld bij DUO
  Een studieschuld bij DUO wordt niet geregistreerd bij het BKR. Sluit je een lening af voor een studie bij een andere aanbieder? Dan wordt dit wel gemeld bij het BKR.
 4. Een hypotheek voor je woning
  Een eigenwoningschuld (een hypotheek voor het huis waar je woont) wordt niet geregistreerd bij het BKR. Je krijgt wel een negatieve registratie bij het BKR als je een bedrag van drie maanden of meer nog niet hebt betaald.
 5. Een lening bij vrienden, familie of kennissen
  Onderhandse leningen (leningen bij vrienden, familie of kennissen) worden niet geregistreerd bij het BKR.

  Deze regels kunnen altijd veranderen. Het is mogelijk dat leningen of kredieten die nu niet door het BKR worden geregistreerd, in de toekomst wel geregistreerd worden.
Neem contact met ons op
Hoelang blijven mijn gegevens bewaard bij het BKR?

Nadat je je lening hebt afbetaald, bewaart het BKR je gegevens nog vijf jaar. Het BKR voegt dan aan je gegevens toe dat je de lening hebt afbetaald. Vraag je in die vijf jaar een nieuw krediet of een nieuwe lening aan? De aanbieder ziet dan in je BKR-registratie dat je je lening hebt afbetaald.

Na vijf jaar verwijdert het BKR je gegevens helemaal.

Neem contact met ons op
Wanneer raadpleegt Rabobank mijn gegevens bij het BKR?

Wij mogen je kredietgegevens bij het BKR bekijken als je:

een krediet of lening aanvraagt een hypotheek wilt afsluiten een bankrekening opent waarop je rood mag staan.

We bekijken je BKR-gegevens ook als je problemen hebt met het betalen van je hypotheek, lening of krediet. Heb je een hypotheek bij de Rabobank? Dan voeren we elke maand een onderhoudstoets uit. Deze gegevens gebruiken we om een inschatting te maken of je je hypotheek kunt blijven betalen.

De onderhoudstoets heeft geen gevolgen voor je risicoscore bij het BKR of voor de beoordeling van een nieuwe kredietaanvraag.

Neem contact met ons op