BKR-registratie bij lening of hypotheek

Een negatieve BKR-registratie kan een probleem zijn als je een huis wilt kopen of een lening wilt afsluiten. We leggen hier uit wanneer je een BKR-registratie krijgt, hoe je te weten komt of je een registratie hebt en wat je mogelijkheden zijn.

Hoe registratie bij het BKR werkt

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) houdt bij wie er leningen en kredieten heeft. Als je een lening of krediet hebt, is je kredietverstrekker volgens de wet verplicht om dit door te geven aan het BKR. Als je met een lening of krediet vermeld staat bij het BKR, heet dit een BKR-registratie.

Als je een lening aanvraagt, zijn kredietverstrekkers (zoals banken) volgens de wet verplicht om te controleren of je vermeld staat bij het BKR. Dit helpt hen om te beoordelen of je de lening kunt betalen.

Kan ik geld lenen als ik een BKR-registratie heb?

Als je bij ons een lening of hypotheek wilt afsluiten, beoordelen we eerst of je dit kunt betalen. We bekijken hiervoor onder andere:

    wat je verdient wat je vaste maandelijkse betalingen zijn (bijvoorbeeld huur of verzekeringen) of je een registratie hebt bij het BKR

We kunnen je aanvraag afwijzen als we verwachten dat je de lening of hypotheek niet kunt betalen. Een BKR-registratie kan een rol spelen bij die beslissing. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

    als we aan je negatieve BKR-registratie(s) zien dat je de afgelopen jaren je betalingsverplichting van financiering niet kon voldoen als we aan je positieve BKR-registratie(s) zien dat je al een aantal leningen of kredieten hebt

Het hangt af van je persoonlijke situatie of we je aanvraag afwijzen.

Veelgestelde vragen