Blog Duurzame energie, Hans van den Boom

Hans van den Boom

Zonne-energie ontploft!

De afgelopen jaren is het opgesteld vermogen van zonne-energie in Nederland ieder jaar verdubbeld. In september zijn we door de magische grens van 1 gigawatt aan zonnepanelen gebroken. Toch spant kampioen Duitsland de kroon met een opgesteld vermogen van > 35 gigawatt. Ondertussen hebben de Chinezen echter alleen al in 2013 11 gigawatt aan zonnepanelen geplaatst!

De verwachting is dat China binnen twee jaar de koppositie van Duitsland overneemt.

Op naar verdubbeling in 2015?

Waren het in het verleden vooral de particulieren die in Nederland voor de groei zorgden, naar verwachting nemen vanaf 2015 de bedrijven en investeerders het stokje over. Door de Stimulering Duurzame Energie-subsidie (SDE) voor grootverbruik-aansluitingen, gaat een groot gedeelte van het SDE-budget (€ 3,5 miljard) van 2014 naar zonne-energie. De 1 gigawatt van 2014 kan daarmee gemakkelijk meer dan verdubbelen in 2015. Geen twaalf paneeltjes meer op het dak van een woonhuis, maar nu ook grote parken tot maar liefst 10 megawatt zonnepanelen op braakliggende grond en grote bedrijfshallen! Nu nog de 'postcoderoosregeling' (een regeling voor particulieren om in duurzame energie te investeren in een bepaald gebied) zo aanpassen dat deze eindelijk gaat vliegen; dan kunnen ook sporthallen en dergelijke door particulieren en kleine bedrijven worden volgelegd voor eigen gebruik.

Toch maar een zwembad?

Ik sprak afgelopen week een installateur, actief in zonne-energie bij particulieren. Hij had vorig jaar een zonneboiler voor warm water geplaatst. De klant had er echter geen rekening mee gehouden dat de kinderen het huis uit gingen en dat hij vervolgens een giga-overcapaciteit zou hebben. Hoewel er technisch geen explosiegevaar bestaat voor een zonne-boiler is, vroeg hij wel wat hij nu het beste kon doen "zodat dat ding niet zou ontploffen". De installateur en ik kwamen lachend tot de conclusie dat hij dan toch maar een zwembad moest aanleggen.