Blog Duurzame energie, Hans van den Boom

Hans van den Boom

Biomassareststromen: stijgende vraag en prijsbewuste aanbieders

Wekelijks ben ik betrokken bij duurzame-energieprojecten met biomassa. Het valt me op dat nieuwe toetreders in de duurzame-energiesector vaak denken het op grondstofkosten te kunnen winnen van de gevestigde orde. Een misverstand, blijkt vaak in de praktijk.

Optimalisatie via overname

De bedrijven die juist jaren actief zijn kijken momenteel steeds meer naar overname van bestaande projecten. Bij bestaande projecten kunnen zij hun knowhow en ervaring inzetten en neemt de druk op de biomassamarkt niet verder toe. Door optimalisatie van de inzet van biomassa willen zij de grondstofkosten in toom houden en toch kunnen groeien. Voor het ontwikkelen van nieuwe projecten moeten grote stromen biomassa worden aangetrokken in een vragersmarkt. De biomassareststromen laten zich lastig in contracten vastleggen. Dit komt onder andere door de volatiele prijsvorming en het wisselende aanbod van kwaliteit.

Lager aanbod, lagere prijs

In mijn woonplaats zijn twee adressen die snoeiafval inzamelen. Al jaren ging ik naar hetzelfde adres omdat ik uit betrouwbare bron had vernomen dat zij het goedkoopst waren. In de vakantieperiode was bij mijn vaste adres een aangepaste openstelling, dus ik toog met mijn volle aanhangwagen naar die andere locatie. Ik houd geen huishoudboekje bij, maar daar werd slechts acht euro stortgeld gevraagd. De prijs was verlaagd omdat het aanbod daalde. Ook vertelde de werknemer dat de dikke takken vaak thuis bleven voor de houtkachel. Dat had ik ook nog even overwogen, maar ja, je moet ook iemand anders iets gunnen!