Blog Tuinbouw, Riek van der Harst

Riek van der Harst

Welke grens gaat u verleggen?

Onlangs presenteerden mijn collega's van MKB hun prognoses voor de negen hoofdsectoren. Voor het eerst sinds jaren is er weer sprake van groeiperspectief. Hoe anders lijkt het (nog?) in de tuinbouw?

Ook presenteerden zij hun visie op 'Grenzeloos ondernemen'. Grenzen kunnen echt zijn. Denk aan rivieren en bergketens. Of minder zichtbaar, maar wel heel bepalend, zoals wet- en regelgeving, taal, cultuur en technologie. Ze geven houvast, maar kunnen ook beperken. Toch is één ding zeker: ze verschuiven, vervagen en worden doorbroken. En dat in een steeds hoger tempo. Dat geldt zeker voor de tuinbouw!

De meeste grenzen zitten in ons hoofd

Hoe anticipeer ik op de wereld van morgen? Wat ga ik doen om succesvol te zijn? Wat is die nieuwe werkelijkheid? Welke rol kan ik daarin spelen? En wat is daarvoor nodig? Wij moeten onszelf en elkaar die vragen blijven stellen. Ons laten voeden en openstellen, want de meeste grenzen zitten in ons eigen hoofd. In oordelen en vaker nog vooroordelen.

Wij verkeren in Nederland ondanks alle tegenslagen in een geweldige uitgangspositie. Innovatie, technologie, kennis en infrastructuur. Het is er allemaal. Nu nog samen de goede wegen vinden om er ook een flexibel en houdbaar verdienmodel van te maken. Wel een waarbij iedereen in de hele keten een goede boterham verdient. Dat betekent grenzen verleggen. Welke? Dat is aan u!