Drone met een pakketje

Van drones tot 3D-printers; dit zijn de risico's van nieuwe technologie

Nederlandse bedrijven innoveren en digitaliseren in rap tempo. Zo zijn er bedrijven die overstappen naar de cloud, bedrijven die elektrische bezorgfietsen gebruiken of bedrijven die zelfs drones inzetten. Natuurlijk wil je als ondernemer niet achterblijven, maar ben jij je bewust van de nieuwe risico’s die hierbij om de hoek komen kijken?

Niels Snoep

Ontwikkelingen in automatisering

Hoeveel werk doen wij als mensen en welk deel laten we over aan machines, computers en algoritmes? Die wedstrijd werd aan het begin van 2020 nog met 3-1 door de mens gewonnen. Zo'n 67% gebeurde fysiek, de rest was geautomatiseerd. "Maar als we de klok vooruit spoelen naar het jaar 2025 is het al bijna gelijkspel. Zo is althans de verwachting van het World Economic Forum", zegt Niels Snoep. Hij is Themamanager Innovatie bij Rabobank.

"Dan is de verdeling 53% mens tegenover 47% machine. Die trend was al eerder ingezet, maar is door de pandemie zeker met een aantal jaren versneld. Dat blijkt uit recent onderzoek van McKinsey. Met name mkb-bedrijven hebben door de coronacrisis hun bedrijf in recordtempo verder moeten digitaliseren."

Risico’s door innovatie in de (nabije) toekomst

Er zijn veel technologieën die nu weliswaar al bestaan, maar door de meeste bedrijven nog maar mondjesmaat worden toegepast. Die invloed gaat in de toekomst wel toenemen en daar komen dan automatisch ook nieuwe risico's bij kijken. We noemen een aantal voorbeelden.

Drones

Je kunt drones inzetten voor het meten en observeren van objecten, maar ook ter bestrijding van insecten bijvoorbeeld. Zo'n drone kan kapot gaan, bij een verkeerde landing, maar ook zelf schade veroorzaken. Voor zakelijk gebruik van drones ben je verplicht om een aparte drone-verzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt schade die je met de drone veroorzaakt bij anderen. Een gewone aansprakelijkheidsverzekering sluit dit risico namelijk uit. Gebruik je een drone zakelijk? Neem dan contact met ons op voor advies over de risico’s die hierbij komen kijken.

3D-printers

Waarom producten uit andere landen importeren als je ze hier uit de 3D-printer kunt laten rollen? Dat heeft wel gevolgen voor je productaansprakelijkheid. Als producent ben jij verantwoordelijk voor eventuele schade die door het product veroorzaakt wordt. Werk je met een 3D-printer? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies over deze risico’s.

Zelfrijdende auto's

Pakketjes bezorgen door een (deels) zelfrijdende auto. Dat is over tien tot twintig jaar waarschijnlijk niet ondenkbaar meer. Maar wat nu als de auto een ongeval veroorzaakt? Verzekeraars zijn er nog niet helemaal over uit hoe ze met dit nieuwe risico willen omgaan.

Robots

Interessant, zo'n robot als receptioniste of magazijnmanager. Maar zoals elke computer kan ook de robot worden gehackt of door andere oorzaken uitvallen. Daarom is het verstandig om na te gaan welke rol de robot vervult in het bedrijfsproces. Stel dat je robots gebruik in je productprocessen dan zou uitval bijvoorbeeld kunnen leiden tot productiestilstand. Kun je dit dan snel opvangen? Het is handig om hier vooraf over na te denken om bedrijfsschade te voorkomen.

Internet of Things

Sensoren hebben de toekomst. Met de opkomst van het ‘Internet of Things’ raken alle apparaten binnenkort verbonden en kunnen ze met elkaar gaan communiceren. Zo gaan bedrijven steeds meer machines en apparaten aan elkaar verbinden. Dat is een potentieel hack-risico en dit kan dus de continuïteit van je bedrijf in gevaar brengen.

Rachid Boukti

Risicomanagement is ondergeschoven kindje

Deze verregaande digitalisering en innovatie brengt zoals benoemd dus nieuwe risico's met zich mee. Niet alleen in de toekomst, maar ook nu spelen veel innovaties al een grote rol in het risicomanagement van de meeste bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan datalekken, productaansprakelijkheid en reputatieschade. "Veel mkb'ers zijn zich daar niet van bewust", zegt Rachid Boukti, Risicospecialist Verzekeren bij Rabobank.

"Nieuwe ideeën bedenken, het product verbeteren en omzet maken. In de hoofden van ondernemers winnen die het bijna altijd van nadenken over risico's. YES!Delft, de incubator van de TU Delft voor technische startups, inventariseerde dit eerder onder start-ups en scale-ups. Maar liefst 95% van deze groep ondernemers denkt niet na over risicomanagement."

De belangrijkste risico’s van huidige innovaties

Er zijn innovaties die bedrijven al massaal omarmen, andere technologieën dienen zich nu voorzichtig aan. We benoemen 4 ontwikkelingen, met de bijbehorende bedrijfsrisico’s die voor de meeste bedrijven nu al relevant zijn.

1. Cyberincidenten

Cyberincidenten nemen sterk toe als gevolg van technische innovatie en de snelle digitalisering. In Nederland bedraagt de schade als gevolg van cyberincidenten zo'n 10 miljard euro per jaar. De gemiddelde schade per incident is ongeveer € 300.000. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

"Met een cyberverzekering kun je je tegen deze risico's wapenen. Het verschilt per aanbieder, maar wat sowieso gedekt is, zijn de kosten voor het herstellen van beschadigde bestanden. Dit geldt ook voor het forensisch onderzoek naar het datalek en technische aanpassingen die nodig zijn om herhaling te voorkomen", zegt Boukti.

Wat zit er vaak verder nog in een cyberverzekering?

    Incident Response Team met cyber-experts die voor je klaar staan Het dekken van eventuele bedrijfsschade, denk aan omzetdaling Advies om reputatieschade in te dammen

Lees ook:

2. Werken in de cloud

Je bedrijfsbestanden en systemen staan op een centrale server in plaats van een lokale computer. Volgens brancheorganisatie Dutch Hosting Provider maakt inmiddels 95% van de bedrijven met minimaal twintig medewerkers gebruik van opslag en dienstverlening via internet. Zo kunnen je mensen altijd en overal werken.

Verdiep je hier wel goed in de mogelijke privacy-issues die spelen. Stel dat je data bewaart op een server in de Europese Unie, die wel toegankelijk is voor een helpdesk in India. Dan zul je hiervoor een Europees Modelcontract moeten afsluiten. Twijfel je of dit bij jouw bedrijf goed geregeld is? Raadpleeg dan een juridisch specialist.

3. E-commerce

Ruim één op de vijf mkb'ers verkoopt zijn producten online, blijkt uit de jaarlijkse Digital Economy and Society Index. De pandemie heeft deze ontwikkeling verder versneld", aldus Snoep. "Dit betekent dat je als ondernemer automatisch data verzamelt van klanten en je bent verplicht om daar veilig mee om te gaan, volgens de richtlijnen van de AVG."

AVG-checklist:

    Breng in kaart welke gegevens je verwerkt. Wat bewaar je en waarom? Neem de juiste beveiligingsmaatregelen Bewaar informatie van klanten niet langer dan nodig Communiceer je aanpak met klanten, in een privacy-statement Het melden van datalekken is verplicht. Dat kan bij het Meldloket Datalekken

"Bedenk ook dat je webshop als gevolg van een hack tijdelijk onbereikbaar kan zijn. Daarmee loop je inkomsten mis. De meeste cyberverzekeringen vergoeden tijdelijk de vaste lasten en de brutowinst die je als ondernemer misloopt", aldus Boukti.

4. E-bikes

Het is een mooie ontwikkeling voor het milieu dat steeds meer bedrijven e-bikes inzetten voor het rondbrengen van goederen. Maar deze ontwikkeling brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Voor e-bikes geldt geen verzekeringsplicht. Vaak sluiten werkgevers voor een e-bike dan ook geen Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) af. Deze verzekeringsplicht geldt echter wel voor een speed pedelec, dit is een elektrische fiets die ook boven een snelheid van 25 km per uur trapondersteuning geeft en als bromfiets wordt aangemerkt.

Bij de e-bike voor zakelijk gebruik is schade aan derden niet standaard gedekt door je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Dit houdt in dat als jouw bezorger een ongeluk krijgt de schade kan worden afgewezen door je verzekeraar. Een vervelende situatie natuurlijk, want deze schade kan oplopen tot duizenden euro’s. De oplossing is om voor deze e-bikes toch een WAM-verzekering te sluiten. Ook vormen bijvoorbeeld de accu’s en lithium batterijen in e-bikes een extra brandgevaar. Dit risico is ook niet standaard gedekt op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bespreek met je verzekeringsadviseur daarom de risico’s van het zakelijke gebruik van e-bikes.

Wil je met je bedrijf innoveren?

Zorg dat jouw verzekering passen bij jouw innovaties en bijbehorende risico’s? We helpen je hier graag bij.