Landbouwvoertuig

Heb je bedrijfsvoertuigen? Pas op voor boetes en check of je voldoet aan de kenteken-, registratie- en APK-plicht

Sinds 2020 is door de Tweede Kamer het voorstel “implementatie richtlijn registratie- en kentekenplicht trekkers” aangenomen. Je dient hierdoor sinds 1 januari 2021 aan een drietal plichten te voldoen. We leggen uit wat de implementatie van deze richtlijn betekent en geven je een handige checklist mee.

1. Kentekenplicht: vraag een kenteken aan

De volgende (land)bouwvoertuigen zijn sinds 1 januari 2021 kentekenplichtig:

  Alle voertuigen die vanaf 1 januari 2021 nieuw in gebruik zijn genomen; Voertuigen die voor 1 januari 2021 in bezit zijn en waarmee harder dan 25 km/h wordt gereden óf ook in het buitenland mee wordt gereden óf waarvoor een ontheffing van de wegbeheerder nodig is (bijvoorbeeld vanwege overschrijding maximale breedte)

“Vanaf 1 januari 2025 geldt een generieke kentekenplicht. Vanaf dan zijn alle zelfrijdende (land)bouwvoertuigen kentekenplichtig. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Lees onder de volgende alinea welke voertuigen zijn uitgezonderd voor zowel de kenteken- als de registratieplicht.”

2. Registratieplicht: laat je voertuigen registreren

Voor de volgende voertuigen geldt een registratieplicht:

  Getrokken materieel (zoals land- of bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken) Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) Mobiele machines (nieuwe categorie)

De volgende voertuigen zijn juist uitgezonderd van de kenteken- en registratieplicht:

  Voertuigen die niet op de openbare weg komen. Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken met een toegestane maximummassa onder de 751 kg. Mobiele machines en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) met een breedte ≤130 cm
  - én uitgevoerd als grasmaaier, poepzuiger, veegmachine, sneeuwschuiver, gladheidbestrijder of onkruidbestrijder.
  - én geen koppeling hebben aan achterzijde.
  Asfalteermachine, wals, asfaltfrees ter plaatse van hun werkzaamheden. Voertuigen met een maximumconstructiesnelheid < 6 km/h. Motorvoertuigen met één as. Heftrucks met een breedte ≤130 cm. Deze mogen voorzien zijn van een trekinrichting, maar er mogen geen aanhangwagens gekoppeld zijn. Fruittreintjes in gebruik genomen vóór 2021 Meeneemheftrucks.
Illustratie document met vinkje

Grensverkeerkenteken niet meer geldig

Heb je nog voertuigen met een grensverkeerkenteken waarmee je op de openbare weg wilt rijden? Ook deze voertuigen moeten geregistreerd zijn en dus eerst laten keuren door het RDW.

3. APK-plicht: laat je voertuigen tijdig APK keuren

Er geldt een APK-plicht voor landbouwvoertuigen die sneller kunnen rijden dan 40 km/h. Een uitzondering geldt als de voertuigen uitsluitend op eigen terreinen (inclusief landwegen, bospaden en akkers) worden gebruikt. Deze uitzondering geldt alleen in Nederland. Heb je ook terreinen in het buitenland waar de trekker komt? Dan geldt de uitzondering niet.

Verzekeringsplicht – Verzeker je gekentekende voertuigen

Los van de “implementatie richtlijn registratie- en kentekenplicht trekkers”, ben je ook altijd verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor je motorrijtuigen. Vergeet dit niet wanneer je nieuwe kentekens aanvraagt. Voor gekentekende motorrijtuigen zijn verzekeraars verplicht om de verzekering te registreren in het Centrale Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering. De RDW controleert in dit register of jij je gekentekende motorvoertuigen verzekerd hebt. Wanneer je niet aan de verzekeringsplicht voldoet, word je hiervoor beboet. Zelfs als blijkt dat er wel een verzekering is afgesloten. Voorkom boetes en meld je gekentekende voertuigen direct aan bij je verzekeraar, zelfs als de verzekering een bepaling bevat dat je automatisch dekking hebt voor nieuwe voertuigen.

Illustratie busje

Voertuig aanschaffen?

De aanschafkosten van een nieuw of gebruikt (land)bouwvoertuig spreid je eenvoudig met financial lease. En het voertuig is gewoon van jou.

Lees meer over financial lease

In gesprek met een verzekeringsadviseur?

Checklist

Ben je door de bomen het bos even kwijt? Deze checklist helpt je om te voldoen aan de eisen vanuit de overheid voor jouw (land)bouwvoertuigen.

 1. Inventariseer
  Maak een lijst van je (land)bouwmaterieel en ga na of hiervoor de registratie en/of kentekenplicht geldt. Hiervoor kun je gebruikmaken van onze handige inventarisatielijst.

 2. Keur
  Laat je voertuigen (die sneller kunnen dan 40 km/h, en buiten eigen terrein gebruikt worden) APK-keuren.

 3. Registreer
  Registreer je land(bouw)materieel en vraag indien van toepassing een kenteken aan

 4. Verzeker
  Nu je een mooi overzicht hebt van je (land)bouwmaterieel is dit een goed moment om na te gaan of al deze voertuigen verzekerd zijn.
  Controleer de dekking voor wettelijke aansprakelijkheid en schade aan het (land)bouwvoertuig zelf. Was schade aan het (land)bouwvoertuig zelf verzekerd op een inventarisverzekering? Dan is het (land)bouwvoertuig door het verkrijgen van een kenteken mogelijk niet meer verzekerd.

 5. Meld
  Meld je nieuwe kenteken(s) direct aan bij je verzekeraar of tussenpersoon, zodra je het kenteken voor een voertuig hebt ontvangen. Zij kunnen dan bij RDW registreren dat je een verzekering voor het voertuig hebt afgesloten.

Twijfel je nog of je voertuig(en) kentekenplichtig zijn? Check dan deze beslisboom van Fedecom.


Bronnen:

Verzekeren van je landbouwvoertuigen

Jouw voertuigen goed verzekerd? Ga in gesprek met een verzekeringsadviseur tijdens een vrijblijvend gesprek.