Man zit in een auto achter het stuur

Personeel de weg op? Dit zijn jouw financiële risico's

En dan gaat het mis... Eén van je medewerkers raakt betrokken bij een verkeersongeval en zit tijdelijk thuis met een whiplash. Een heftige gebeurtenis die ook vervelend is voor je organisatie. Het kan zijn dat je als werkgever aansprakelijk wordt gesteld voor deze schade of dat je je voor deze schade verantwoordelijk voelt. In beide gevallen kan de schade voor jouw rekening komen. Daarnaast kan jouw medewerker de komende tijd niet werken. Welke risico’s loop je als je medewerkers weer (meer) gaan deelnemen aan het verkeer? En hoe kun je deze risico’s beperken?

Illustratie autoschade

Impact van een verkeersongeluk

Een verkeersongeval: het kan gebeuren in de auto op de openbare weg, maar bijvoorbeeld ook met een heftruck op eigen terrein. Soms gaat het mis op de fiets of tijdens een wandeling. Dat één van je medewerkers gewond raakt, is op de eerste plaats natuurlijk vooral voor hem of haar erg vervelend. Maar wist je dat zo'n gebeurtenis ook voor jou als werkgever veel impact kan hebben?

De financiële gevolgen van een verkeersongeval kunnen oplopen in de duizenden euro's, wat in sommige gevallen zelfs kan leiden tot een faillissement. Met een Schadeverzekering Verkeersdeelnemers ben je tegen deze financiële risico's verzekerd. Deze verzekering keert uit op basis van daadwerkelijke schade. Het maakt dus geen verschil of je als werkgever wel of niet aansprakelijk bent. De (letsel)schade van je werknemer is in elk geval gedekt. Dat is wel zo prettig voor jou als werkgever, maar ook voor je werknemer.

Veelvoorkomende verkeersongevallen

Ieder jaar raken 430.000 mensen betrokken bij een verkeersongeval. Zo'n 130.000 daarvan belanden op de spoedeisende hulp. Het aantal dodelijke slachtoffers ligt op ongeveer 600 per jaar. Bedenk dat het ook op je eigen (werk)terrein mis kan gaan. Zo vindt er elke 2,5 dagen ergens in Nederland een ongeval plaats waarbij een heftruck betrokken is. Jaarlijks houden 40 mensen daar blijvend letsel aan over, zo'n vijf medewerkers per jaar kunnen het zelfs niet meer navertellen. Ook gebeuren er bijna dagelijks ongevallen met elektrische bedrijfskarretjes.

Dit zijn volgens de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) de grootste veroorzakers van ongevallen met auto's:

    Een bellende of appende bestuurder. Een andere radiozender zoeken of eten tijdens het rijden. Bij ongeveer een kwart van de ongevallen is de bestuurder afgeleid. Met drank op achter het stuur. Elk jaar overlijden hierdoor 75 tot 140 mensen.Een bellende of appende bestuurder.

Financiële risico’s als werkgever

Als werkgever loop je financiële risico's met medewerkers in het verkeer. Zo kan een ongeval tot materiële schade leiden die moet worden hersteld. Het kan ook gebeuren dat je medewerker letselschade heeft opgelopen en een poosje niet kan werken.

Als er een ongeval plaatsvindt bij het uitvoeren van werkzaamheden of tijdens woon-werkverkeer, kan dit flink in de kosten lopen. Bijvoorbeeld als:

    je medewerker moet revalideren er sprake is van blijvend letsel (tijdelijke) huisaanpassingen nodig zijn

Waargebeurd: verkeersongeval tijdens het uitvoeren van werkzaamheden

Een jonge medewerker reed tijdens een zakelijke rit tegen een stilstaande vrachtwagen aan. Hij was op slag dood en liet een vrouw en twee kinderen na. Omdat het in het verkeer tijdens het uitvoeren van werkzaamheden was gebeurd, had de werkgever een zekere verantwoordelijkheid. Gelukkig was het bedrijf goed verzekerd. De schade werd berekend op € 2.500.000. Dit bedrag werd uitgekeerd aan het gezin.

Illustratie paraplu

Schadeverzekering Verkeersdeelnemers als vangnet

Een medewerker die betrokken raakt bij een (dodelijk) verkeersongeluk, is een enorm drama. En het wordt voor jou als werkgever nóg erger als je de financiële gevolgen niet kunt dragen. Dit betekent dan mogelijk zelfs het einde van je onderneming.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt door veel ondernemers afgesloten. Maar deze verzekering biedt niet bij ieder soort verkeersongeval de juiste dekking, omdat motorrijtuigen als vervoermiddel veelal zijn uitgesloten bij zo'n verzekering. De Schadeverzekering Verkeersdeelnemers (SVV) biedt echter wel dekking bij ongevallen waarbij een motorrijtuig betrokken is. Zelfs wanneer je als werkgever niet aansprakelijk bent.

Iedere vorm van materiële schade en letselschade die een medewerker oploopt door een ongeval in het verkeer tijdens het uitvoeren van werkzaamheden wordt vergoed tot een bedrag van € 2.500.000. En dan maakt het niet uit of het ongeval in de auto, op de fiets, een heftruck of wandelend gebeurt.

5 tips om risico’s in het verkeer te beperken

Fijn, zo'n financieel vangnet. Zo beperk je het risico dat de continuïteit van je bedrijf in gevaar komt. Maar natuurlijk hoop je er nooit gebruik van te hoeven maken. Deze tips helpen je om de risico’s in het verkeer zoveel mogelijk te beperken.

  1. Zorg ervoor dat auto's, bedrijfsmiddelen op wielen en fietsen voldoen aan alle veiligheidsnormen en dat ze regelmatig worden gekeurd.
  2. Geef regelmatig voorlichting over veilig gedrag in het verkeer en het gebruik van werkmateriaal op wielen.
  3. Met duidelijke loop- en rijroutes verbeter je de veiligheid op het eigen terrein.
  4. Maak je medewerkers ervan bewust dat ze geen telefoon gebruiken tijdens het rijden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat collega’s weten wanneer een medewerker onderweg is en hun collega dus niet storen.
  5. Bedrijfsfeest? Bespreek met elkaar wie de Bob is. Diegene slaat voor deze keer de alcoholische drankjes even over.

Risico's van je medewerkers onderweg

Zijn jouw medewerkers veel onderweg om werkzaamheden uit te voeren? Zorg dan dat je verzekerd bent voor eventuele schade. Je kunt de schadeverzekering verkeersdeelnemers zelf eenvoudig afsluiten. Ontdek de voordelen van deze verzekering en bereken je premie.

phone

Hulp nodig?