Verruimde BMKB-regeling: overbruggingslening met hulp van de overheid

De coronacrisis leidt tot financiële uitdagingen voor ondernemers. Daarom heeft de Nederlandse overheid de borgstellingsregeling midden- en kleinbedrijf (BMKB-C) verruimd. Dit is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 75 procent van de financiering.

financiering op basis van de verruimde voorwaarden van de BMKB-regeling looptijd van maximaal 4 jaar de eerste 12 maanden hoef je niet af te lossen
Start aanvraag

Wat is de BMKB-C regeling?

De verruimde BMKB-regeling, oftewel de BMKB-C regeling, is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 75 procent van de financiering. Deze lening is voor bedrijven die door de gevolgen van de coronamaatregelen tijdelijk een liquiditeitstekort hebben. Zo kunnen bedrijven zich beschermen tegen de financiële tegenslagen die corona veroorzaakt. De maximale hoogte van de lening is € 1.500.000.

Voor leningen tot € 50.000: Klein Krediet Corona (KKC)

Zoek jij een financiering van € 10.000 tot € 50.000 vanwege een liquiditeitstekort door de gevolgen van corona? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Klein Krediet Corona-regeling (KKC).

Lees meer over KKC

Niet beschikbaar als krediet

De regelingen KKC en BMKB-C worden alleen verstrekt in de vorm van een lening waarvan je een gedeelte boetevrij extra kunt aflossen. De regelingen zijn niet beschikbaar in de vorm van een krediet, waarbij je rood kunt staan op je betaalrekening.

Wanneer kun je in aanmerking komen voor de BMKB-C regeling?

Je kunt als ondernemer in aanmerking komen voor de BMKB-regeling als:

 • je bedrijf financiële gevolgen ondervindt door het coronavirus
 • je bedrijf gevestigd is in Nederland
 • Rabobank je huisbank is
 • je zelf al maatregelen hebt getroffen, zoals een aanvraag voor een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en/of uitstel van belastingbetalingen
 • je maximaal 250 werknemers in dienst hebt en een jaaromzet tot € 50 miljoen óf een balanstotaal tot € 43 miljoen

Zo kun je de BMKB-C regeling aanvragen

Als klant van de Rabobank kun je online financiering aanvragen met de BMKB-C regeling. Binnen 15 minuten ontvang je een indicatief rente-aanbod. Ook als je al een lening of een krediet hebt. Zou je totale financieringsbedrag hoger worden dan € 1 miljoen? Start dan een reguliere financieringsaanvraag.

Aanvragen in 5 stappen

 1. Start de online aanvraag en vul in welk bedrag je nodig hebt.
 2. Leg de situatie van je bedrijf uit en deel welke maatregelen je al getroffen hebt.
 3. Upload eenmalig je transactiegegevens van je betaalrekening.
 4. Bekijk je indicatieve aanbod. Hier kun je de gegevens eventueel nog aanpassen.
 5. Stuur je aanvraag in. Je ontvangt direct een bevestigingsmail. Binnen 5 werkdagen nemen we telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.
Start aanvraag

Belangrijk om te weten over de BMKB-C lening

Wanneer hoor je iets van ons?

Als klant van de Rabobank kun je jouw bedrijf via een versneld proces aanmelden voor de BMKB-C regeling. Deze stappen volgen na de online aanvraag:

 1. Bevestigingsmail met verzoek om aanvullende gegevens
  Na het versturen van je aanvraag, ontvang je direct een bevestigingsmail. In deze e-mail vind je de aanvullende gegevens die we nog van je nodig hebben. Probeer deze gegevens snel naar ons op te sturen. Op die manier kunnen we zo snel mogelijk contact met je opnemen om je mogelijkheden te bespreken.
 2. Telefonisch contact om videogesprek in te plannen
  Binnen 5 werkdagen nemen we telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.

Lees meer over het videogesprek

Wat zijn de kenmerken van de BMKB-C lening?
 • Je hebt de mogelijkheid om de eerste 6, 12 of 18 maanden niet af te lossen, afhankelijk van de looptijd van de lening.
 • De overheid stelt zich borg voor 75% van de totale financiering.

De overheid heeft de volgende voorwaarden opgesteld voor ondernemers die deel willen nemen:

 • Het staatsgegarandeerde deel is maximaal € 1,5 miljoen.
 • De maximale looptijd is 48 maanden.
 • Je hebt zelf al maatregelen getroffen, zoals een aanvraag voor een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en uitstel van belastingbetalingen.
 • De ondernemer moet privé 10% borg staan voor de lening. De ondernemer hoeft dit bedrag niet over te maken.

Regres door ons namens de Nederlandse Staat

Kun je jouw betaalverplichtingen aan ons niet nakomen, bijvoorbeeld omdat je bedrijf failliet gaat? Dan mag de Rabobank een beroep doen op de garantie van de Nederlandse Staat. Nadat de Staat jouw resterende schuld bij de Rabobank heeft afgelost, heeft de Staat een regresvordering op jou. Dat betekent dat de Rabobank verplicht is een poging te doen om dit bedrag bij jou terug te krijgen.

Wat zijn de kosten van de BMKB-C lening?

Naast rente en aflossing betaal je bij leningen van 2 jaar eenmalig 2% provisie over de hoofdsom van de BMKB-C lening. Bij een looptijd van 3 of 4 jaar bedraagt deze provisie 3%. Dit bedrag wordt meegefinancierd bij het gewenste leenbedrag. Deze provisie dragen wij volledig af aan de overheid. 

Eerder was deze provisie bepaald op 3,9%, maar dit tarief is naar beneden bijgesteld. Heb je al een BMKB-C lening aangevraagd? Dan wordt deze verlaging met terugwerkende kracht gecorrigeerd. Hiervoor hoef je zelf geen actie te ondernemen. 

Je betaalt ook afsluitkosten voor een BMKB-C lening. De hoogte hiervan is afhankelijk van het gewenste leenbedrag:

 • bij financieringen tot € 100.000 betaal je € 250 afsluitkosten
 • bij financieringen tussen € 100.000 en € 500.000 betaal je 0,25% afsluitkosten met een maximum van € 950
 • bij financieringen tussen € 500.000 en € 1 miljoen betaal je 0,25% afsluitkosten met een maximum van € 2.000
 • bij financieringen boven € 1 miljoen betaal je 0,25% afsluitkomsten met een maximum van € 3.500

Start aanvraag
Chat met de Rabobank

Contact met de Rabobank

Heb je na het lezen toch nog vragen over de gevolgen van corona voor je bedrijf? Bel dan je accountmanager op zijn mobiele telefoon.

Lukt dit niet, bel dan met onze adviseurs bij de Rabo Klantenservice via 088-7226666. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.