Verruimde BMKB-regeling: overbruggingslening met hulp van de overheid

De coronacrisis leidt tot enorme financiële uitdagingen voor ondernemers. Daarom heeft de Nederlandse overheid de borgstellingslening midden- en kleinbedrijf (BMKB) verruimd. Dit is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 75% van de financiering.

Ben je actief in de land- of tuinbouw?

Verruimde BL-regeling voor land- en tuinbouwbedrijven

Wat is de verruimde BMKB-regeling?

De verruimde BMKB-regeling is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 75% van de financiering. De verruimde BMKB-regeling ondersteunt bedrijven die door het coronavirus tijdelijk een liquiditeitstekort hebben met een overbruggingslening. Zo kunnen bedrijven zich beschermen tegen de financiële tegenslagen die corona veroorzaakt.

Welke ondernemers komen in aanmerking voor de BMKB-regeling?

Je bedrijf komt in aanmerking voor de regeling als je financiële gevolgen ondervindt door de coronacrisis. Daarbij moet je voldoen aan de voorwaarden die de overheid heeft opgesteld.

Lees de voorwaarden voor de verruimde BMKB-regeling op Rijksoverheid.nl

Als je aan deze voorwaarden voldoet, gaat de Rabobank graag met je in gesprek. Hierbij bespreken we de financiële situatie van je bedrijf, de verwachte ontwikkelingen in de sector waarin je actief bent en de mogelijkheden om je liquiditeiten op peil te houden.

Hoe meld ik me aan voor de BMKB-regeling?

Heb je een zakelijke rekening bij de Rabobank? Dan kun je jouw bedrijf aanmelden voor deze regeling. Dit doe je door een online financieringsaanvraag te starten. Nadat je deze aanvraag hebt ingediend, bespreek je samen met een van onze accountmanagers of je ook in aanmerking komt voor de BMKB-regeling van de overheid. Je kunt een financiering onder de verruimde BMKB-regeling aanvragen tot 1 april 2021.

In de online aanvraag kun je als investeringsdoel ‘Corona lening’ kiezen. Je hoeft geen uitgebreide financiële prognose in te vullen. Wel vragen we je om de volgende informatie:

 • Een beknopte onderbouwing van het gewenste financieringsbedrag. Leg hierbij uit of je dit bedrag normaal gesproken zou kunnen terugbetalen. Ga hierbij uit van de maandelijkse inkomsten en uitgaven van je bedrijf vóór de uitbraak van corona.
 • De twee meest recente jaarcijfers. Heb je al jaarcijfers van 2019 beschikbaar? Dan ontvangen we deze graag samen met de jaarcijfers van 2018, zodat we een actueel beeld van je financiën krijgen. Heb je de jaarcijfers van 2019 niet beschikbaar, dan lever je de jaarcijfers 2018 en 2017 aan.
 • Aangifteformulier inkomstenbelasting 2018 of 2019.
Ik wil aanvragen

Wanneer hoor je iets van ons?

Als je de online financieringsaanvraag hebt ingediend, nemen we op de volgende momenten contact met je op.

 1. Bevestiging in je ‘Berichten’
  Na de verzending van je online financieringsaanvraag, ontvang je een bevestiging in je ‘Berichten’. Je vindt je ‘Berichten’ in Rabo Internetbankieren en in de Rabo App.
 2. Telefonisch contact om adviesgesprek in te plannen
  We streven ernaar om binnen 5 werkdagen telefonisch contact met je op te nemen over je aanvraag. Hier bespreken we je financieringsbehoefte. Ook maken we een afspraak voor het adviesgesprek.
 3. Adviesgesprek over je financieringsmogelijkheden
  Het adviesgesprek kan telefonisch of via een videoverbinding plaatsvinden. In het adviesgesprek ga je samen met een adviseur van de Rabobank dieper in op het verhaal achter je financieringsaanvraag. De volgende onderwerpen komen aan bod:
  • Eerst bespreken we de aanleiding van je aanvraag en de bijbehorende cijfers. Eventueel kun je nog gegevens wijzigen ten opzichte van de online aanvraag.
  • Vervolgens bespreken we de mogelijkheden en eventuele vragen die we hebben over je aanvraag.
  • We bekijken samen welk product het best past bij je plan. Hierbij controleren we ook of je in aanmerking komt voor de BMKB-regeling van de overheid.
  • Vaak krijg je tijdens het adviesgesprek al een eerste indicatie of de Rabobank je kan financieren.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de BMKB-regeling?

 • De verhouding tussen het borgstellingkrediet en de financiering voor eigen risico van de bank is 3:1. Dit is een verruiming van de vorige regeling, waar de verhouding 1:1 was.
 • De overheid stelt zich borg voor 75% van het borgstellingskrediet. De overige borgstelling van 10% is de verantwoordelijkheid van de ondernemer.

De overheid heeft de volgende voorwaarden opgesteld voor ondernemers die deel willen nemen:

 • Het staatsgegarandeerde deel is maximaal € 1,5 miljoen.
 • De maximale looptijd is 8 kwartalen.
 • De ondernemer moet 10% borg staan van het te verstrekken BMKB-krediet. De ondernemer hoeft dit bedrag niet vooraf over te maken.
Ik wil aanvragen

Wat zijn de kosten van de BMKB-regeling?

Je betaalt minimaal 3,9% provisie over de hoofdsom van het BMKB-krediet. Deze provisie dragen wij vervolgens af aan de RVO.

Naast de provisie betaal je de reguliere rente- en aflossingskosten van een financiering.

Lees meer over de BMKB-regeling op de site van Rijksoverheid Lees de antwoorden op de meestgestelde ondernemersvragen over corona

Chat met de Rabobank

Contact met de Rabobank

Heb je na het lezen toch nog vragen over de gevolgen van corona voor je bedrijf? Bel dan je accountmanager op zijn mobiele telefoon.

Lukt dit niet, bel dan met onze adviseurs bij de Klantenservice via 088 – 7226666. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.