Verruimde BMKB-regeling: overbruggingslening met hulp van de overheid

De coronacrisis leidt tot financiële uitdagingen voor ondernemers. Daarom heeft de Nederlandse overheid de borgstellingsregeling midden- en kleinbedrijf (BMKB-C) verruimd. Dit is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 75% van de financiering.

financiering op basis van de verruimde voorwaarden van de BMKB-regeling looptijd van 24 maanden mogelijkheid om de eerste 12 maanden niet af te lossen

Ben je actief in de land- of tuinbouw? Dan geldt de BL-regeling voor jou

Verruimde BL-regeling voor land- en tuinbouwbedrijven

Wat is de BMKB-C regeling?

De verruimde BMKB-regeling, oftewel de BMKB-C regeling, is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 75% van de financiering. Deze regeling ondersteunt bedrijven die door het coronavirus tijdelijk een liquiditeitstekort hebben met een overbruggingslening. Zo kunnen bedrijven zich beschermen tegen de financiële tegenslagen die corona veroorzaakt.

Welke ondernemers komen in aanmerking voor de BMKB-C regeling?

Je bedrijf komt in aanmerking voor de regeling als je financiële gevolgen ondervindt door de coronacrisis. Daarbij moet je eerst voldoen aan de voorwaarden die de overheid heeft opgesteld.

Lees de voorwaarden voor de verruimde BMKB-regeling op Rijksoverheid.nl

Hoe vraag ik financiering aan met de BMKB-C regeling?

Er zijn verschillende manieren om je bedrijf aan te melden voor de BMKB-C regeling. Via de onderstaande link lees je hoe je dit in jouw situatie het beste kunt aanpakken.

Bekijk hoe je de financiering aanvraagt

Belangrijk om te weten over de BMKB-C lening

Wat zijn de kenmerken van de BMKB-C lening?
  • Je hebt de mogelijkheid om de eerste 12 maanden niet af te lossen. De totale looptijd van de lening bedraagt maximaal 24 maanden. Een eventueel restantbedrag van de lening kan opnieuw worden gefinancierd onder de reguliere BMKB-regeling.
  • De overheid stelt zich borg voor 75% van de totale financiering.
  • Je hebt zelf al maatregelen hebt getroffen en reeds een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en/of uitstel van belastingbetalingen.

De overheid heeft de volgende voorwaarden opgesteld voor ondernemers die deel willen nemen:

  • Het staatsgegarandeerde deel is maximaal € 1,5 miljoen.
  • De maximale looptijd is 24 maanden.
  • De ondernemer moet privé 10% borg staan voor de lening. De ondernemer hoeft dit bedrag niet vooraf over te maken.
Wat zijn de kosten van de BMKB-C lening?

Naast rente en aflossing betaal je eenmalig 2% provisie over de hoofdsom van de BMKB-C lening. Deze provisie dragen wij vervolgens af aan de overheid. Eerder was deze provisie bepaald op 3,9%, maar dit tarief is naar beneden bijgesteld. Heb je al een BMKB-C lening aangevraagd? Dan wordt deze verlaging met terugwerkende kracht gecorrigeerd. Hiervoor hoef je zelf geen actie te ondernemen. Verder zijn de afsluitkosten afhankelijk van het gewenste leenbedrag:

  • Bij financieringen tot € 100.000 betaal je € 350 aan afsluitkosten
  • Bij financieringen tussen € 100.000 en € 500.000 betaal je € 950 aan afsluitkosten
  • Bij financieringen tussen € 500.000 en € 1.000.000 betaal je € 2.000 aan afsluitkosten

Bekijk hoe je de financiering aanvraagt
Chat met de Rabobank

Contact met de Rabobank

Heb je na het lezen toch nog vragen over de gevolgen van corona voor je bedrijf? Bel dan je accountmanager op zijn mobiele telefoon.

Lukt dit niet, bel dan met onze adviseurs bij de Klantenservice via 088 – 7226666. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.