Klein Krediet Corona-regeling (KKC): overbruggingslening met hulp van de overheid

De coronacrisis leidt tot financiële uitdagingen voor ondernemers. De Klein Krediet Corona-regeling (KKC) is een overbruggingslening van € 10.000 tot € 50.000, waarbij de overheid borg staat voor 95 procent van de financiering.

voor financieringen van € 10.000 tot € 50.000 vaste looptijd van 5 jaar 4 procent rente (vast tarief) je hoeft de eerste 12 maanden niet af te lossen
Start aanvraag

Wat is de KKC-regeling?

De Klein Krediet Corona-regeling is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 95 procent van de financiering. De hoogte van deze lening is minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000. De regeling is voor bedrijven die door de gevolgen van de coronamaatregelen tijdelijk een liquiditeitstekort hebben.

Voor bedragen boven € 50.000: BMKB-C en BL-C

Heeft jouw bedrijf een bedrag hoger dan € 50.000 nodig, of heeft je bedrijf meer dan € 250.000 aan financiering uitstaan? Dan kun je in aanmerking komen voor de BMKB-C regeling. Land- en tuinbouwers kunnen zich aanmelden voor de BL-C regeling.

Lees meer over de BMKB-C regeling

Niet beschikbaar als krediet

De regelingen KKC en BMKB-C worden alleen verstrekt in de vorm van een lening waarvan je een gedeelte boetevrij extra kunt aflossen. De regelingen zijn niet beschikbaar in de vorm van een krediet, waarbij je rood kunt staan op je betaalrekening.

Wanneer kun je in aanmerking komen voor de KKC-regeling?

Je kunt als ondernemer in aanmerking komen voor de KKC-regeling als:

 • je bedrijf financiële gevolgen ondervindt door het coronavirus
 • je bedrijf gevestigd is in Nederland
 • Rabobank je huisbank is. Dit is het geval als minimaal 50% van de omzet van jouw bedrijf over een Rabobankrekening gaat
 • je maximaal € 250.000 aan openstaande financiering hebt ná de gewenste extra financiering
 • je bedrijf al vóór 1 januari 2019 stond ingeschreven bij de KvK
 • je zelf al maatregelen hebt getroffen, zoals een aanvraag voor een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en uitstel van belastingbetalingen
 • je nog geen financiering hebt met garantie of borgstelling van de overheid

Zo kun je de KKC-regeling aanvragen

Als klant van de Rabobank kun je de KKC-lening in 15 minuten online aanvragen.

Aanvragen in 5 stappen

 1. Start de online aanvraag en vul in welk bedrag je nodig hebt.
 2. Leg de situatie van je bedrijf uit en deel welke maatregelen je al getroffen hebt.
 3. Upload eenmalig je transactiegegevens van je betaalrekening, actuele jaarcijfers en aangifteformulier inkomstenbelasting. Er wordt gekeken naar de transactiegegevens vanaf 1 juni 2019.
 4. Bekijk je indicatieve aanbod. Hier kun je de gegevens eventueel nog aanpassen.
 5. Stuur je aanvraag in. Je ontvangt direct een bevestigingsmail.
Start aanvraag

Belangrijk om te weten over de KKC-lening

Wanneer hoor je iets van ons?

Als klant van de Rabobank kun je jouw bedrijf via een versneld proces aanmelden voor de KKC-regeling. Deze stappen volgen na de online aanvraag:

 1. Bevestigingsmail met verzoek om aanvullende gegevens
  Na het versturen van je aanvraag, ontvang je direct een bevestigingsmail. In deze e-mail vind je de aanvullende gegevens die we nog van je nodig hebben. Probeer deze gegevens snel naar ons op te sturen. Op die manier kunnen we zo snel mogelijk contact met je opnemen om je mogelijkheden te bespreken.
 2. Telefonisch contact 
  Binnen 5 werkdagen nemen we telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.
Wat zijn de kenmerken van de KKC-lening?
 • Je lost de eerste 12 maanden niet af.
 • De maximale financiering bedraagt € 50.000.
 • De overheid stelt zich borg voor 95 procent van de totale financiering.

De overheid heeft de volgende voorwaarden opgesteld voor ondernemers die deel willen nemen:

 • De vaste looptijd bedraagt 5 jaar.
 • Je hebt zelf al maatregelen getroffen, zoals een aanvraag voor een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en uitstel van belastingbetalingen.
 • Als je bedrijf een eenmanszaak, maatschap of VOF is, ben je als ondernemer volledig hoofdelijk aansprakelijk. Als je bedrijf een rechtspersoon is, geef je als ondernemer een persoonlijke borgstelling van 10% van het leenbedrag af.

Regres door ons namens de Nederlandse Staat

Kun je jouw betaalverplichtingen aan ons niet nakomen, bijvoorbeeld omdat je bedrijf failliet gaat? Dan mag de Rabobank een beroep doen op de garantie van de Nederlandse Staat. Nadat de Staat jouw resterende schuld bij de Rabobank heeft afgelost, heeft de Staat een regresvordering op jou. Dat betekent dat de Rabobank verplicht is een poging te doen om dit bedrag bij jou terug te krijgen.

Wat zijn de kosten van de KKC-lening?

De KKC-lening heeft een vaste rente van 4 procent. Naast rente en aflossing betaal je eenmalig 2 procent provisie over de hoofdsom van de KKC-lening. Dit bedrag wordt meegefinancierd bij het gewenste leenbedrag. De bank draagt deze provisie volledig af aan de overheid. Je betaalt geen afsluitkosten aan de bank voor een KKC-lening.

Start aanvraag
Chat met de Rabobank

Contact met de Rabobank

Heb je na het lezen toch nog vragen over de gevolgen van corona voor je bedrijf? Bel dan je accountmanager op zijn mobiele telefoon.

Lukt dit niet, bel dan met onze adviseurs bij de Rabo Klantenservice via 088-7226666. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.