Verruimde BMKB-regeling

Deze regeling is verruimd om ondernemers te ondersteunen die geraakt worden door de gevolgen van corona.

financiering op basis van de verruimde voorwaarden van de BMKB-regelinglooptijd van maximaal 4 jaarde eerste 12 maanden hoef je niet af te lossen

Wat is de BMKB-C regeling?

De verruimde borgstellingsregeling midden- en kleinbedrijf (BMKB-C) is een overbruggingslening, waarbij de overheid borg staat voor 75 procent van de financiering. Deze lening is voor bedrijven die door de gevolgen van de coronamaatregelen tijdelijk een liquiditeitstekort hebben. Zo kunnen bedrijven zich beschermen tegen de financiële tegenslagen die corona veroorzaakt. Ook investeringen die nodig zijn om je omzet terug te brengen op het niveau van voor corona kun je met deze regeling financieren. De maximale hoogte van de lening is € 2 miljoen.

Investeren in het herstel van je bedrijf

Met de KKC of BMKB-C regeling kun je investeringen financieren die nodig zijn om je omzet terug te brengen op het niveau van voor corona. De volgende soorten investeringen komen hiervoor in aanmerking:

- Investeringen als direct gevolg van corona of de richtlijnen

Voor de aankoop van spatschermen, het aanpassen van routes, extra winkelwagens of mandjes, dranghekken, desinfecteringsmiddelen, mondkapjes

- Investeringen in werkkapitaal

Voor de aankoop van een nieuwe (seizoens)voorraad Oplopende debiteurenstand Afbouw van de door corona opgelopen crediteurenoverstand

- Overige investeringen

Uitbreiding van het terras bij een horecagelegenheid Transformatie van je bedrijf naar online verkoop/webshop Vergroten van de opslagcapaciteit Winkelinrichting in verband met uitbreiding van het winkeloppervlak Investeringen in verband met de bediening van een nieuwe doelgroep

- Investeringsverplichtingen die in eerder stadium (voor 1-4-2020) zijn aangegaan en met een financieringstekort door corona

- Overbruggen van een liquiditeitstekort als gevolg van corona

Let op: De terugbetaling van steunmaatregelen van de overheid, zoals de NOW-regeling, kan niet met de KKC of BMKB-C gefinancierd worden.

Voor leningen tot € 50.000: Klein Krediet Corona (KKC)

Zoek jij een financiering van € 10.000 tot € 50.000 vanwege een liquiditeitstekort door de gevolgen van corona? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Klein Krediet Corona-regeling (KKC).

Lees meer over KKC

Niet beschikbaar als krediet

De regelingen KKC en BMKB-C worden alleen verstrekt in de vorm van een lening waarvan je een gedeelte boetevrij extra kunt aflossen. De regelingen zijn niet beschikbaar in de vorm van een krediet, waarbij je rood kunt staan op je betaalrekening.

Wanneer kun je in aanmerking komen voor de BMKB-C regeling?

Je kunt als ondernemer in aanmerking komen voor de BMKB-regeling als:

je bedrijf financiële gevolgen ondervindt door het coronavirus je bedrijf voor de coronacrisis financieel gezond was en bijvoorbeeld geen betalingsachterstand had je bedrijf gevestigd is in Nederland Rabobank je huisbank is je zelf al maatregelen hebt getroffen, zoals een aanvraag voor een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en/of uitstel van belastingbetalingen je maximaal 250 werknemers in dienst hebt en een jaaromzet tot € 50 miljoen óf een balanstotaal tot € 43 miljoen

Zo kun je de BMKB-C regeling aanvragen

Als klant van de Rabobank kun je de KKC-lening direct online aanvragen. Ook als je al een lening of een krediet hebt. Zou je totale financieringsbedrag hoger worden dan € 1 miljoen? Neem dan contact op met je eigen lokale Rabobank.

Na het inloggen kom je in de online omgeving voor financiële hulp. Hierin doorloop je de volgende stappen.

Aanvragen in 5 stappen

 1. Log in en start de online aanvraag en vul in welk bedrag je nodig hebt.
 2. Leg de situatie van je bedrijf uit en deel welke maatregelen je al getroffen hebt.
 3. Upload eenmalig je transactiegegevens van je betaalrekening, actuele jaarcijfers en aangifteformulier inkomstenbelasting. Er wordt gekeken naar de transactiegegevens van de laatste 13 maanden. Wij maken gebruik van informatie die reeds bij ons bekend is, waaronder je actuele transactiegegevens en gegevens over je bestaande financiering(en) bij Rabobank.
 4. Bekijk je indicatieve aanbod. Hier kun je de gegevens eventueel nog aanpassen.
 5. Stuur je aanvraag in. Je ontvangt direct een bevestigingsmail. Binnen twee werkdagen nemen we telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.

Chat met Rabobank

Contact met Rabobank

Heb je na het lezen toch nog vragen over de gevolgen van corona voor je bedrijf? Bel dan je accountmanager op zijn mobiele telefoon.

Lukt dit niet, bel dan met onze adviseurs bij de Rabo Klantenservice via 088-7226666. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.

Belangrijk om te weten over de BMKB-C lening

Wanneer hoor je iets van ons?

Als klant van de Rabobank kun je jouw bedrijf direct online aanmelden voor de KKC of BMKB-C regeling. Kom je in aanmerking? Dan ontvang je een indicatief rente-aanbod. Deze stappen volgen nadat je het aanbod hebt geaccepteerd.

 1. Bevestigingsmail met verzoek om aanvullende gegevens
  Na het versturen van je aanvraag, ontvang je direct een bevestigingsmail. In deze e-mail vind je de aanvullende gegevens die we nog van je nodig hebben. Probeer deze gegevens snel naar ons op te sturen. Op die manier kunnen we zo snel mogelijk contact met je opnemen om je mogelijkheden te bespreken.
 2. Telefonisch contact om videogesprek in te plannen
  Binnen twee werkdagen nemen we telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.
Wat zijn de kenmerken van de BMKB-C lening?
Je hebt de mogelijkheid om de eerste 6, 12 of 18 maanden niet af te lossen, afhankelijk van de looptijd van de lening. De overheid stelt zich borg voor 75% van de totale financiering.

De overheid heeft de volgende voorwaarden opgesteld voor ondernemers die deel willen nemen:

Het staatsgegarandeerde deel is maximaal € 1,5 miljoen. De maximale looptijd is 48 maanden. Je hebt zelf al maatregelen getroffen, zoals een aanvraag voor een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en uitstel van belastingbetalingen. De ondernemer moet privé 10% borg staan voor de lening. De ondernemer hoeft dit bedrag niet over te maken.

Regres door ons namens de Nederlandse Staat

Kun je jouw betaalverplichtingen aan ons niet nakomen, bijvoorbeeld omdat je bedrijf failliet gaat? Dan mag Rabobank een beroep doen op de garantie van de Nederlandse Staat. Nadat de Staat jouw resterende schuld bij Rabobank heeft afgelost, heeft de Staat een regresvordering op jou. Dat betekent dat Rabobank verplicht is een poging te doen om dit bedrag bij jou terug te krijgen.

Wat zijn de kosten van de BMKB-C lening?

Naast rente en aflossing betaal je bij leningen van 2 jaar eenmalig 2% provisie over de hoofdsom van de BMKB-C lening. Bij een looptijd van 3 of 4 jaar bedraagt deze provisie 3%. Dit bedrag wordt meegefinancierd bij het gewenste leenbedrag. Deze provisie dragen wij volledig af aan de overheid.

Je betaalt ook afsluitkosten voor een BMKB-C lening. De hoogte hiervan is afhankelijk van het gewenste leenbedrag:

bij financieringen tot € 100.000 betaal je € 250 afsluitkosten bij financieringen tussen € 100.000 en € 500.000 betaal je 0,25% afsluitkosten met een maximum van € 950 bij financieringen tussen € 500.000 en € 1 miljoen betaal je 0,25% afsluitkosten met een maximum van € 2.000 bij financieringen boven € 1 miljoen betaal je 0,25% afsluitkomsten met een maximum van € 3.500
Start aanvraag