Klein Krediet Corona-regeling (KKC)

De Klein Krediet Corona-regeling (KKC) is een overbruggingslening van € 10.000 tot € 50.000, waarbij de overheid borg staat voor 95 procent van de financiering. Je betaalt een gunstig vast rentetarief van 4 procent.

voor financieringen van € 10.000 tot € 50.000vaste looptijd van 5 jaar4 procent rente (vast tarief)je hoeft de eerste 12 maanden niet af te lossen

De overheidsregelingen BMKB-C, BL-C, KKC en GO-C zijn beschikbaar tot eind 2021. Wil je nog gebruikmaken van één van deze regelingen? Je kunt tot uiterlijk 13-12-2021 een aanvraag indienen bij Rabobank.

Wat is de KKC-regeling?

De Klein Krediet Corona-regeling is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 95 procent van de financiering. De hoogte van deze lening is minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000. De regeling is voor bedrijven die door de gevolgen van de coronamaatregelen tijdelijk een liquiditeitstekort hebben. Ook investeringen die nodig zijn om je omzet terug te brengen op het niveau van voor corona kun je met deze regeling financieren.

Voor bedragen boven € 50.000: BMKB-C en BL-C

Heeft jouw bedrijf een bedrag hoger dan € 50.000 nodig, of heeft je bedrijf meer dan € 250.000 aan financiering uitstaan? Dan kun je in aanmerking komen voor de BMKB-C regeling. Land- en tuinbouwers kunnen zich aanmelden voor de BL-C regeling.

Lees meer over de BMKB-C regeling

Niet beschikbaar als krediet

De regelingen KKC en BMKB-C worden alleen verstrekt in de vorm van een lening waarvan je een gedeelte boetevrij extra kunt aflossen. De regelingen zijn niet beschikbaar in de vorm van een krediet, waarbij je rood kunt staan op je betaalrekening.

Investeren in het herstel van je bedrijf

Met de KKC of BMKB-C regeling kun je investeringen financieren die nodig zijn om je omzet terug te brengen op het niveau van voor corona. De volgende soorten investeringen komen hiervoor in aanmerking:

- Investeringen als direct gevolg van corona of de richtlijnen

Voor de aankoop van spatschermen, het aanpassen van routes, extra winkelwagens of mandjes, dranghekken, desinfecteringsmiddelen, mondkapjes

- Investeringen in werkkapitaal

Voor de aankoop van een nieuwe (seizoens)voorraad Oplopende debiteurenstand Afbouw van de door corona opgelopen crediteurenoverstand

- Overige investeringen

Uitbreiding van het terras bij een horecagelegenheid Transformatie van je bedrijf naar online verkoop/webshop Vergroten van de opslagcapaciteit Winkelinrichting in verband met uitbreiding van het winkeloppervlak Investeringen in verband met de bediening van een nieuwe doelgroep

- Investeringsverplichtingen die in eerder stadium (voor 1-4-2020) zijn aangegaan en met een financieringstekort door corona

- Overbruggen van een liquiditeitstekort als gevolg van corona

Let op: De terugbetaling van steunmaatregelen van de overheid, zoals de NOW-regeling, kan niet met de KKC of BMKB-C gefinancierd worden.

Wanneer kun je in aanmerking komen voor de KKC-regeling?

Je kunt als ondernemer in aanmerking komen voor de KKC-regeling als:

je bedrijf financiële gevolgen ondervindt door het coronavirus je bedrijf voor de coronacrisis financieel gezond was en bijvoorbeeld geen betalingsachterstand had je bedrijf gevestigd is in Nederland Rabobank je huisbank is je maximaal € 250.000 aan openstaande financiering hebt ná de gewenste extra financiering je bedrijf al vóór 1 januari 2019 stond ingeschreven bij de KvK je zelf al maatregelen hebt getroffen, zoals een aanvraag voor een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en uitstel van belastingbetalingen je nog geen financiering hebt met garantie of borgstelling van de overheid

Zo kun je de KKC-regeling aanvragen

Als klant van Rabobank kun je de KKC-lening direct online aanvragen. Na het inloggen kom je in de online omgeving voor financiële hulp. Hierin doorloop je de volgende stappen.

Aanvragen in 5 stappen

  1. Log in en start de online aanvraag en vul in welk bedrag je nodig hebt.
  2. Leg de situatie van je bedrijf uit en deel welke maatregelen je al getroffen hebt.
  3. Upload eenmalig je transactiegegevens van je betaalrekening, actuele jaarcijfers en aangifteformulier inkomstenbelasting. Er wordt gekeken naar de transactiegegevens van de laatste 13 maanden. Wij maken gebruik van informatie die reeds bij ons bekend is, waaronder je actuele transactiegegevens en gegevens over je bestaande financiering(en) bij Rabobank.
  4. Bekijk je indicatieve aanbod. Hier kun je de gegevens eventueel nog aanpassen.
  5. Stuur je aanvraag in. Je ontvangt direct een bevestigingsmail.

Belangrijk om te weten over de KKC-lening

Wanneer hoor je iets van ons?

Als klant van de Rabobank kun je jouw bedrijf via een versneld proces aanmelden voor de KKC-regeling. Deze stappen volgen na de online aanvraag:

Bevestigingsmail met verzoek om aanvullende gegevens

Na het versturen van je aanvraag, ontvang je direct een bevestigingsmail. In deze e-mail vind je de aanvullende gegevens die we nog van je nodig hebben. Probeer deze gegevens snel naar ons op te sturen. Op die manier kunnen we zo spoedig mogelijk voor je aan de slag. Is alles in orde? Dan sturen wij de offerte direct toe.

Telefonisch contact

In sommige gevallen nemen wij contact met je op om je aanvraag te bespreken.

Wat zijn de kenmerken van de KKC-lening?
Je lost de eerste 12 maanden niet af.De maximale financiering bedraagt € 50.000.De overheid stelt zich borg voor 95 procent van de totale financiering.

De overheid heeft de volgende voorwaarden opgesteld voor ondernemers die deel willen nemen:

De vaste looptijd bedraagt 5 jaar.Je hebt zelf al maatregelen getroffen, zoals een aanvraag voor een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en uitstel van belastingbetalingen.Als je bedrijf een eenmanszaak, maatschap of VOF is, ben je als ondernemer volledig hoofdelijk aansprakelijk. Als je bedrijf een rechtspersoon is, geef je als ondernemer een persoonlijke borgstelling van 10% van het leenbedrag af.

Regres door ons namens de Nederlandse Staat

Kun je jouw betaalverplichtingen aan ons niet nakomen, bijvoorbeeld omdat je bedrijf failliet gaat? Dan mag Rabobank een beroep doen op de garantie van de Nederlandse Staat. Nadat de Staat jouw resterende schuld bij Rabobank heeft afgelost, heeft de Staat een regresvordering op jou. Dat betekent dat Rabobank verplicht is een poging te doen om dit bedrag bij jou terug te krijgen.

Wat zijn de kosten van de KKC-lening?

De KKC-lening heeft een vaste rente van 4 procent. Naast rente en aflossing betaal je eenmalig 2 procent provisie over de hoofdsom van de KKC-lening. Dit bedrag wordt meegefinancierd bij het gewenste leenbedrag. De bank draagt deze provisie volledig af aan de overheid. Je betaalt geen afsluitkosten aan de bank voor een KKC-lening.