Onderneming van de maand: De Lokale Smakelaars
In de Zeeuwse klei ligt een schat aan smaken. Groenten, kruiden, vis, schaal- en schelpdieren, bonen, aardappelen: er groeit veel dichtbij huis. Toch weet niet iedereen deze streekproducten te vinden. De Lokale Smakelaars – chef-kok Marcin en marketeer Odile – brengt daar verandering in. Zij verbinden de voedselketen met de culinaire wereld én met de consument. De Lokale Smakelaars is onze Onderneming van de maand.

Wie heeft rijpe aardbeien? Welke verse vis ligt waar? Welke kaas past het beste bij welk recept? Marcin Beaufort weet het. Jarenlang gebruikte hij als chef-kok streekproducten in topkeukens. Hij kocht kaas, eieren, kruiden en biogroenten in de regio en plukte zelf de beste vruchten. Nu zet hij die kennis in om, samen met Odile de Pooter, het lekkere uit polders en zee een podium te geven.
Nieuwe verbindingen voor lokale voedselketen
Je kent het bedrijf van Marcin en Odile misschien nog onder de naam Koop, eet en beleef lokaal. Inmiddels vind je ze op lokalesmakelaars.nl. Odile: ‘Die naam past beter bij onze rol én de groei die we doormaken. In 2022 zijn we gestart met dit bedrijf. We werkten al samen, en vanuit onze trots op de regio zagen we dat er markt was voor het versterken van de lokale voedselketen. Samen verbinden we nu streekproducten aan culinaire beleving. We leggen daarvoor steeds nieuwe verbindingen, bijvoorbeeld tussen horeca en tussenhandel en tussen producenten en consumenten.’
Lokaal lekkers, zichtbaar en vindbaar voor iedereen
Dat doen ze allereerst via hun online platform. Marcin: ‘Daar laten we zien: welke lokale smaken zijn er, wie maakt ze, waar kun je ze kopen, proeven of zelf mee aan de slag?’ Odile: ‘Ondernemers kunnen lid worden van dit platform. Dat werkt: leden zijn meer betrokken en brengen ook zelf veel in. We hebben al 150 aangesloten ondernemers.’ Marcin: ‘Zo’n 60% is producent, de rest varieert van foodtruck tot sterrenrestaurant. Onze basis ligt in gemeente Sluis, maar we werken inmiddels in heel Zeeuws-Vlaanderen.’
Van beurs tot fietsroute
De Lokale Smakelaars doen nog veel meer. Odile: ‘Zo organiseerden we een streekproductenbeurs voor 300 zakelijke bezoekers. Er waren inspiratiesessies van chef-koks en streekproducenten presenteerden hun producten. Het is geweldig om te zien hoe zij groeien als ze een podium krijgen. Ze worden trotser, sterker in hun verhaal.’ Marcin: ‘We willen ook het Zeeuwse imago versterken. Zo brengen we in toeristisch magazine Badkoerier streekproducten tot leven met achtergrondinfo en toegankelijke recepten.’ Odile: ‘We ontwikkelden ook 25 fietsroutes waarbij je onderweg ingrediënten verzamelt. De pannenkoekenroute – bloem bij de molen, eieren en melk bij de boer – is favoriet bij kinderen.’ Marcin: ‘Dit soort projecten doen we ook veel voor lokale overheden en provincies.’
Groeien met aandacht en verbinding
Het bedrijf pakt daardoor nog beter uit dan het duo had verwacht. Odile: ‘Marcin zegt altijd ‘eten verbindt.’ En dat is ook zo: er is veel interesse. Onze grootste kracht is dat we heel persoonlijk werken. Zo bezoekt Marcin elke boer, teler of horecaondernemer die aansluit. Daardoor hebben we een sterk en warm netwerk. Dat vind ik zelf ook heel waardevol, het past bij ons.’ Marcin: ‘We willen dat netwerk op een rustige manier laten groeien. Het liefst in heel Zeeland en de grensstreek. Zodat er een groot, duurzaam netwerk ontstaat dat bijdraagt aan de trots op en bekendheid van onze streekproducten.’
Bewust lokaal kiezen
Dat raakt direct aan het hart van de voedseltransitie, de beweging naar een duurzamer en lokaler voedselsysteem. Marcin: ‘Als we niet opletten, verdwijnen onze streekproducten en halen we alles van ver. Terwijl je hier nog ziet waar je eten vandaan komt. Lokaal koken betekent automatisch ook koken met het seizoen – dat smaakt beter, is goedkoper én ondersteunt de lokale economie. Odile: ‘En het is duurzamer. Door de korte keten vermindert de CO₂-uitstoot aanzienlijk en dat is ook wat we nodig hebben voor een toekomstbestendig voedselsysteem.’
Samenwerking met Rabobank
Dat sluit ook naadloos aan bij de visie van Rabobank op de voedseltransitie. Marcin: ‘Rabobank zet zich actief in voor food & agri. Voor ons beiden reden om volledig klant te worden en ik ben nu zelfs ledenraadslid. We werken met Rabobank ook samen in projecten, zoals het gewassenbordenproject in Zeeuws-Vlaanderen. En De Lokale Smakelaars is lid van FoodDelta Zeeland, waar Rabobank ook sterk in vertegenwoordigd is.’ Odile: ‘We komen elkaar dus vaak tegen, delen dezelfde ambitie en versterken elkaar. Rabobank is voor ons een hele fijne partner. Samen werken we aan een duurzame toekomst van ons voedsel en de regio. En dat voelt heel goed.’
Wil je meer weten over De lokale Smakelaars? Kijk dan op deze site: Inspiratieplatform Koop, eet en beleef lokaal