Samen Impact maken in Groningen & Drenthe
Met het planten van de eerste fruitbomen gaven coöperatief directeur van Rabobank Groningen Drenthe Carlo Ezinga en lid van het college van bestuur van hogeschool Hanze Groningen Annemarie Hannink het startsein voor de aanleg van het nieuwe Koploperbos op Campus Groningen. Even later waren het leerlingen van VCO De Wegwijzer in Zuidbroek die de eerste bomen plantten voor een soortgelijk voedselbos bij Zonneakkers Zuidbroek.
“Planten van de eerste fruitbomen startsein aanleg voedselbossen”
Nieuwe Koploperbossen op Campus Groningen en Zonneakkers Zuidbroek
Het Koploperbos op Zernike in Groningen is een unieke proeftuin voor onderwijs en innovatie. “We kunnen er buiten lesgeven, medewerkers van bedrijven op Zernike kunnen er in de pauze een wandelingetje maken. Leerlingen en studenten krijgen in het voedselbos mooie kansen voor onderzoek en praktijkonderwijs in groenonderhoud”, vertelt Piet Zijlstra, projectleider Klimaatadaptatie en Biobased & Circulair Bouwen van Hanze en lid van de Rabobank-ledenraad. “Het samenspel van mbo, hbo en wo dat hierin vorm krijgt, is prachtig”, zei Hannink. Bedrijven kunnen een deel van het Koploperbos op Zernike adopteren. “Zo kunnen bedrijven zich presenteren als duurzaam en maatschappelijk betrokken. Daarvoor krijgen ze een certificaat. Ook betrekken wij bedrijven graag bij de aanleg. Meehelpen bij de aanplant is mogelijk”, vertelt bestuurslid Ramon Hoiting van stichting Koploperbos. Deze stichting speelt een belangrijke rol in het bevorderen van voedselbosinitiatieven. De stichting wil gemotiveerde mkb-bedrijven, onderwijs en andere organisaties handvatten aanreiken voor verduurzaming. Bestuurslid Ada Kruiter: “Het Koploperbos genereert aandacht voor biodiversiteit, CO2 opslag, verkoeling en lokaal geproduceerd voedsel. Het bos wordt een ontmoetingsplek waar scholieren, studenten, bedrijven en hun medewerkers graag samenwerken en komen.” Docente Kyra Luijten van Hanze, onlangs nog verkozen tot Duurzaam Docente van het Jaar: ”Het is fantastisch dat we een Koploperbos krijgen. Dit draagt bij aan een rijke leeromgeving voor onze studenten, voor docenten biedt dit veel extra mogelijkheden. Duurzaamheid is zorgzaamheid, voor jezelf en voor elkaar.”
“Het voedselbos wordt niet alleen ecologisch waardevol, het wordt ook ingezet voor onderwijs en innovatie en is toegankelijk voor iedereen. ”
Koploperbos Zuidbroek
In Zuidbroek wordt het Koploperbos aangeplant bij De Zonneakkers, een groenproject voor de inwoners van Zuidbroek en Muntendam dat wordt gefinancierd vanuit inkomsten uit het zonnepark nabij beide dorpen. Nadat Hoiting de kinderen iets vertelde over het belang van voedselbossen en Ezinga kort iets uitlegde over wat banken zoal doen, mochten de leerlingen de eerste bomen planten.
Maatschappelijke impact
Wij vinden de Koploperbossen een ontzettend gaaf project, waarvoor wij dit budget graag beschikbaar stellen”, zegt coöperatief directeur van Rabobank Groningen Drenthe Carlo Ezinga. “Realisatie van deze voedselbossen past bij onze missie om onze gezamenlijke leefwereld sterker en toekomstbestendiger te maken. Deze financiële steun stelt Stichting Koplopersbos in staat het bos aan te leggen en vorm te geven. Het voedselbos wordt niet alleen ecologisch waardevol, het wordt ook ingezet voor onderwijs en innovatie en is toegankelijk voor iedereen.”
Kijk voor meer informatie op koploperbos.nl.
Images are not allowed