De acceptgiro is een formulier met een voorgedrukt betalingskenmerk. De ontvanger van de acceptgiro kan hiermee betalen door het acceptgiro-formulier te scannen via de mobiele app van de bank.

Herkenbaar en bruikbaar voor alle betalers Gestandaardiseerde betalingsinformatie voor de ontvanger Eenmaal bijgeschreven kan het bedrag niet meer worden teruggeboekt

De laatste jaren worden acceptgiro’s steeds minder vaak gebruikt en meestal online betaald. Denk daarom alvast na over alternatieven.

Alternatieven voor de acceptgiro

Acceptgiro’s worden steeds minder vaak gebruikt en meestal online betaald. Denk daarom na over alternatieven. Welke keuze voor jouw bedrijf het beste is, is afhankelijk van hoe vaak je facturen stuurt, of je je klanten vooraf of achteraf laat betalen, of je op papier of digitaal factureert en wie je klanten zijn (demografisch, leeftijd, achtergrond).

Digitaal factureren

De manier waarop je jouw facturen verstuurt, bepaalt mede hoe deze door jouw klanten betaald worden.

Digitaal factureren leidt tot efficiëntere en goedkopere, elektronische betaalwijzen zoals Incasso en iDEAL Stap daarom nu over op digitaal factureren (bijv. via Mijn Omgeving, e-mail)

Bij digitaal factureren ben je afhankelijk van de mate waarin jouw klanten je facturen digitaal kunnen ontvangen en deze ook online kunnen betalen. Sommige van jouw klanten kunnen hun geldzaken wellicht alleen via papier afhandelen. Daarom wil je jouw klanten een facturerings- en betaalwijze op maat bieden. Denk hierbij aan de volgende alternatieven.

Euro-incasso

Als je jouw klanten eenmalig of regelmatig factureert, is een incassocontract een goed alternatief voor de Acceptgiro. Klanten machtigen je om automatisch een bedrag af te schrijven. Dat scheelt je per maand veel tijd en moeite. Incasso kan gebruikt worden in combinatie met zowel een digitale als een papieren factuur. Incasso is een prima alternatief voor klanten die niet online kunnen betalen.

Meer lezen over Euro-incasso
Betaalverzoek/ iDEAL

Klanten betalen jouw facturen simpel, snel en veilig via iDEAL. In Nederland is iDEAL de populairste manier om te betalen bij online shoppen. Maar er zijn meer mogelijkheden: Leid je klanten naar jouw website en stel facturen beschikbaar in de ‘Mijn omgeving’ waar je klanten via iDEAL kunnen betalen. Stuur je klanten via Betaalverzoek een e-mail, SMS, WhatsApp of ander bericht met factuur waarin direct een iDEAL-betaallink is opgenomen. Voeg een iDEAL-QR code toe aan je factuur die jouw klant kan scannen met zijn smartphone en direct betalen.

Meer lezen over Betaalverzoek Meer lezen over iDEAL

Voorwaarden

Voordat je geld gaat innen via acceptgiro is het verstandig om je goed te informeren. Hieronder staan de voorwaarden voor het verspreiden van Acceptgiro's

Algemene voorwaarden acceptgiro voor Rabobank acceptgiroverspreiders 2018 (PDF)General conditions Acceptgiro Distributors 2018 (PDF)